Annons:

  • HÅRT KRITISERAD GÅRD FÅR DJURFÖRBUD
  • HÅRT KRITISERAD GÅRD FÅR DJURFÖRBUD

    Såhär såg en av hästarna ut på gården under förra året. Ägarna har nu fått djurförbud. Foto: Privat

HÅRT KRITISERAD GÅRD FÅR DJURFÖRBUD

De två personer som drivit en gård i Västervik får nu djurförbud efter upprepad kritik från Länsstyrelsen. Framöver får personerna hålla max en hund och en katt vardera.

Annons:

Ägarna på gården har haft hand om hästar, getter och en mängd katter. I december vittnade flera personer om allvarliga brister i djurhållningen på gården under en lång tid och DV/DH/DVV skrev flera uppmärksammade artiklar om gården.

I samband med kritiken anmälde flera personer gården till Länsstyrelsen som under senaste året fattat en rad beslut med olika krav på gården. En utredning om djurförbud inleddes och nu får båda ägarna djurförbud. Förbudet gäller alla djur förutom en hund och en katt vardera. Ägarna har nu fyra veckor på sig att göra sig av med alla djur.

Förbudet gäller tills vidare.

Utrett gården sedan 2010

I beslutet skriver Länsstyrelsen om sina inspektioner på gården. Redan i maj 2010 upptäckte man allvarliga brister på gården och en av ägarna uppträdde hotfullt. Då hade man fler hästar än tillståndet angav, hästarna saknade tillgång till stall eller ligghall, 15 getter hade gömts i ett utrymme som inte var godkänt för djurhållning och även kaniner och katter led.

Sedan dess har Länsstyrelsen bara fått mindre allvarlig kritik fram till 2018 då man mottog flera anmälningar och en inspektion visade att flera djur var i behov av veterinärvård. Minst tre hästar var för smala.

Någon förbättring blev det inte och i augusti, när Länsstyrelsen genomförde en kontroll, var situationen för djuren på gården ännu värre. I november gjordes ytterligare en kontroll och då var tre hästar så illa däran att Länsstyrelsen fattade beslut om att tvångsomhänderta dem. Ägarna svarade med att avliva dem.

Försökt vilseleda myndigheten

Vid ett möte i mitten av februari i år meddelade ägarna att de minskat antalet djur på gården och att de ekonomiska förutsättningarna för en god djurhållning förbättrats. Ägarna lovade även att ge sjuka/skadade djur nödvändig vård framöver.

Länsstyrelsen väljer att inte lyssna på ägarnas garantier och menar att den ena ägaren uppfyller tre av de fem kriterier som finns för att myndigheten ska kunna fatta beslut om ett djurförbud och den andra två kriterier.

Utöver uppfyllandet av kriterierna behöver det även vara uppenbart att ett upprepande inte kommer ske och Länsstyrelsen gör den bedömningen med följande motivering: ”Eftersom underlåtenheten att ge djur nödvändig vård har uppdagats vid flera tillfällen, och på flera djurslag, trots tydliga tecken så som avmagring och sår framstår det inte som att det är fråga om en engångsföreteelse. Någon rimlig förklaring till missförhållandena har inte heller i övrigt framkommit.”

Ett annat skäl som hålls emot ägarna är att de försvårat Länsstyrelsens kontroll av gården och försökt vilseleda dem.

Får behålla varsin katt och hund

Att personerna får behålla varsin hund och katt motiverar Länsstyrelsen såhär:

”Att Länsstyrelsen beslutat att förbudet ska omfatta samtliga djurslag förutom en hund och en katt beror på att du underlåtit att ge djur nödvändig vård när de uppvisat tecken på ohälsa alternativt gett dem för lite foder, något som är basalt i all djurhållning. Länsstyrelsen kan inte se att förhållandena skulle vara annorlunda gällande andra djurslag men förutsätter att det blir enklare för dig att ge vård till en katt och en hund om det skulle behövas.

Djurförbudet innebär att personerna inte får ha hand om djur; man får inte utfodra djur, inte rasta djur, inte sköta djur, inte träna djur, inte transportera djur, inte äga djur, inte ha ett inflytande över hanteringen av djur.

Man får däremot befinna sig i närheten av djur. Om en annan djurägare tillåter personerna att ha hand om något djur kommer det djuret omhädnertas. Brott mot djurförbudet kommer att åtalsanmälas. Besluten mot de två personerna kan överklagas.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt