Annons:

Kommunen: ”Beslutet om parkeringsavgifter har gått rätt till

Kommunen yttrar sig till Förvaltningsrätten angående parkeringsavgifter

Kommunen: ”Beslutet om parkeringsavgifter har gått rätt till"

Fyra medborgare har överklagat kommunens beslut om att införa parkeringsavgifter på idag avgiftsfria parkeringar i Västervik, till Förvaltningsrätten. Rätten har nu begärt att kommunen ska yttra sig om överklagandena och det har man gjort. Förslaget till svar kommer att beslutes vid kommunstyrelsens sammanträde måndagen den 15 april. Så här ser förslaget ut om yttrande till Förvaltningsrätten.

Annons:

De parkeringar som kommer att bli avgiftsbelagda enligt kommunstyrelsens (KS) beslut, är Skeppsbrokajen, Magasinet, Garvaren, Järnvägsstationen, Fängelsetorget, Norra Hallströmsgatan, Gamla kyrkogården, Stenhamra och Norra Strandvägen.

Fyra personer har överklagat KS beslut och de klagar på att

·        Beslutet inte kommit till på rätt sätt

·        Beslutet rör något som inte är angeläget för kommun eller landsting

·        Det organ som har fattat beslutet har inte rätt att göra det

·        Beslutet strider mot lag och annan författning

Kommunens förslag till svar

Kommunen anser att parkeringarna som är nämnda inte är placerade på allmän plats. Det innebär att lagen om offentlig upplåtelse för parkeringar inte gäller. Kommunen anser också att kommunfullmäktige har beslutat om parkeringstaxor och fattat beslut om parkeringsstrategi. KS får därmed besluta om lokala parkeringsföreskrifter, då KS också är utsedda som trafiknämnd.

Flera av de klagande har tagit upp att KS beslut strider mot kommunallagen, som avser uttag av parkeringsavgift på offentlig plats. Kommunen anser att det inte är tillämpligt i det här fallet, då det handlar om självkostnadsprincipen. Kommunen anser att beslutet inte strider mot kommunallagens regler. Avgifterna är till för att täcka kostnaderna för att undvika skattesubventioner av parkeringarna.

Kommunen anser att beslutet kommit till lagenligt och att överklagandena ska avslås av Förvaltningsrätten.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt