Annons:

Medeltida gästabud inne i borgen

Maria Lönnegren - Wikensten, Lotta Björn och Julia Johansson, från Västerviks museum.

Medeltida gästabud inne i borgen

Snart har 400 elever från alla kommunens skolor varit inne i Stegeholms slottsruin för att lära sig mer om medeltiden. I måndags var klasser från Lidhemsskolan på besök och de skulle få laga mat som åts på medeltiden.
- De ska få laga mat till ett gästabud, säger muséepedagog, Maria Lönnegren – Wikensten.

Annons:

Den här veckan avslutas utbildningen för alla femteklassare i Västerviks kommun, som ska få lära sig mer om hur det var att leva på medeltiden. På onsdag är det sista dagen som eleverna besöker ruinen och då har 400 elever varit i ruinen och fått lära sig mer om livet på medeltiden. Utbildningen genomförs inne i ruinen och barnen får arbeta vid fyra till fem olika stationer. Vid varje station får de lära sig använda redskap och material som användes vid tiden då borgen hade sina glansdagar.

- Vi är väldigt glada att få vara just på den här platsen. Det sätter verkligen ruinen i sitt sammanhang, säger Maria Lönnegren – Wikensten.

Hon berättar att barnen som tidigare varit med sina lärare inuti ruinen har lärt sig mycket genom att få vara här.

-  Vi visar en del saker som man hittat vid de arkeologiska utgrävningarna som gjorts genom åren. Jag tror att barnen har haft väldigt roligt och de är mycket entusiastiska över att vara här.

Gästabud

Under måndagen ska barnen få lära sig att laga mat till ett gästabud och det med ingredienser som fanns att tillgå på medeltiden.

- Det blir på rovor, vitkål kryddad med kummin, morötter, lök och bröd. Till efterrätt kommer det att serveras frukt och bärsallad.

Under medeltiden började kryddorna komma som smaksättare på maten.

- Men saltet var väldigt dyrt. Lagade man kött och fisk, var det ofta insaltat så det behövdes inte mer salt i maten. Men rätter som den vi ska laga till idag behövs det lite salt samt en del andra kryddor som började att användas på medeltiden, bland annat kummin som var en vanlig matkrydda förr, säger Maria Lönnegren – Wikensten.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt