Annons:

KLART: JO TAR INTE UPP FÖRRA KOMMUNALRÅDETS ANMÄLAN

Justiteombudsmannen tar inte upp förra kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweija anmälan mot kommunstyrelsen i Vimmerby. Foto: Jakob Karlsson

KLART: JO TAR INTE UPP FÖRRA KOMMUNALRÅDETS ANMÄLAN

I början av december anmälde förra kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) kommunstyrelsen i Vimmerby till Justitieombudsmannen. Nu har JO:s svar kommit.
– Vi kommer inte ta upp anmälan, utan avslutar ärendet, berättar byråchef Maria Wagermark.

Annons:

Bara timmar innan Centerpartiet i Vimmerby skulle hålla sin första nomineringsstämma i början på december briserade bomben – kommunstyrelsens avgående ordförande och förra kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij hade JO-anmält kommunstyrelsen.

Det var kommunstyrelsebeslutet som innebar att Ingela Nilsson Nachtweij förbjöds att träffa tjänstemän i enrum som var orsaken till att hon valde att anmäla kommunstyrelsen.

Beslutet av den eniga kommunstyrelse innehöll bland annat följande punkter:

- Varje kontakt (nuvarande kommunstyrelsens ordförandes) med medarbetare kan ske först efter samråd med kommundirektören (fr o m 2019-10-08)

- Vid möten ska varken medarbetare eller kommunstyrelsens ordförande delta ensamma (fr o m 2019-10-08).  

Avgick och JO-anmälde

Beslutet hade arbetats fram av den arbetsgrupp som tillsattes för att hantera arbetsmiljöproblemen. I den satt bland annat Vimmerbys nya kommunalråd Jacob Käll. Två dagar efter att det beslutet fattades avgick Nilsson Nachtweij som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

Nilsson Nachtweij valde alltså därefter att anmäla kommunstyrelsen till Justitieombudsmannen.

"Har inte redovisat bakgrund"

I sin kortfattade anmälan till Justitieombudsmannen skrev det förra kommunalrådet:

”KS har inte redovisat bakgrund och skäl till beslutet som heller inte har kunnat bemötas av KSO. De anklagelser om arbetsmiljöproblem som är grunden till beslutet bör enligt arbetsmiljölagen lösas tillsammans och inte som nu genom att ta ett beslut som tvingar ett demokratiskt valt KSO att avgå. Arbetet med arbetsmiljöproblemen ska heller inte fortsättas om KSO slutar vilket innebär att KSO döms utan att det utretts på vilka grunder."

Kortfattat beslut 

Nu står det klart att Justitieombudsmannen lämnar Ingela Nilsson Nachtweijs anmälan därhän. Den kommer inte tas upp av JO och ärendet är nedlagt.

I det kortfattade beslutet, som är underskrivet av handläggare Johanna Nilsson, står följande att läsa:

”Du har anmält Kommunstyrelsen i Vimmerby kommun.
Din anmälan ger inte anledning till någon åtgärd eller något uttalande från min sida.
Ärendet avslutas.”

"Sådana frågor utreds inte av JO"

Maria Wagermark är byråchef på Justitieombudsmannen:

– Anmälan var i sig mycket kortfattad och i huvudsak rörde den interna förhållanden inom kommunen, som liknar dem mellan en arbetsgivare och arbetstagare. Sådana frågor utreds inte av Justitieombudsmannen, kommenterar Wagermark när vi når henne.

– JO är i princip fri att själv besluta vad som ska utredas. Men att en anmälan inte tas upp till en mer ingående prövning är inte detsamma som att vi alltid tycker att allt har gått rätt till.

JO:s beslut kan inte överklagas.

Vi söker Ingela Nilsson Nachtweij för en kommentar.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt