Annons:

STRAFFET SKÄRPS FÖR TV-KÄNDISEN EFTER VÅLDTÄKTSHÄRVAN

Tv-kändisen döms nu till ett längre fängelsestraff i hovrätten. Foto: MostPhotos

STRAFFET SKÄRPS FÖR TV-KÄNDISEN EFTER VÅLDTÄKTSHÄRVAN

Den man som i media beskrivits som tv-kändisen friades från merparten av åtalspunkterna i tingsrätten. Det gör han även i hovrätten – men straffet skärps för honom. Däremot frikänns den andra mannen helt.

Annons:

Det var i slutet av mars 2023 som den omfattande våldtäktsutredningen tog sin början och mannen, som är i 35-årsåldern och känd från en dokusåpa i tv, greps av polis.

Han har sedan dess suttit frihetsberövad och under våren och sommaren förra året växte utredningen enormt och ytterligare två män blev häktade för inblandning. 

Tv-kändisen åtalades för ett 20-tal våldtäkter mot totalt sju olika kvinnor. Åklagaren menade att mannen utnyttjat kvinnorna sexuellt på en rad olika sätt och att han i flera fall utnyttjat att de var kraftigt drogpåverkade och hjälplösa. 

Båda dömdes

I tingsrätten fick inte åklagaren igenom mycket. Tv-kändisen friades från åtalet om grov våldtäkt samt ett 15-tal våldtäkter mot hela sex kvinnor. Han friades också från åtalet om grovt övergrepp i rättssak. 

Tv-kändisen dömdes dock i november förra året för två våldtäkter, en av dem tillsammans med en man i 25-årsåldern, som också är från Västervik. Den tredje mannen, som är i 30-årsåldern från södra länet, friades helt. 

Tingsrätten ansåg inte att det var ställt utom rimligt tvivel att det rört sig om våldtäkter under en stor majoritet av åtalspunkterna. Våldtäkterna som tv-kändisen dömdes för inträffade mot en och samma kvinna under en natt i januari 2023. Det var även den våldtäkten mannen i 25-årsåldern fälldes för. 

Rätten menade att omständigheterna – bland annat att kvinnan var kraftigt drog- och alkoholpåverkad – gjorde att det var ställt utom rimligt tvivel att tv-kändisen och mannen i 25-årsåldern insåg att det förelåg en mycket hög sannolikhet för att kvinnan, som var i tonåren, inte kunde anses delta frivilligt i det som hände. 

Båda dömdes därför för våldtäkt och tv-kändisen dömdes också för ytterligare en våldtäkt mot samma kvinna senare samma natt. 

Döms för ytterligare en våldtäkt

Påföljden för tv-kändisen blev fängelse i fyra och ett halvt år medan den yngre av de två dömdes till fängelse i två och ett halvt år. Dessutom skulle tv-kändisen betala skadestånd till kvinnan med 315 000 kronor. 

Nu har hovrätten valt att skärpa straffet mot tv-kändisen. Göta hovrätten dömer nämligen mannen för tre fall av våldtäkt i stället för två. Det gör att ytterligare ett brottsoffer får upprättelse.

I de två fall som även tingsrätten dömde mannen för gör hovrätten ingen annan bedömning, men när det gäller den ytterligare våldtäkt han nu fälls för anser hovrätten att det är bevisat att han med avsikt genomförde ett samlag med kvinnan som uttryckligen sa nej och inte deltog frivilligt. Hovrätten anser att det är bevisat att mannen med våld höll fast henne. 

Tv-kändisen döms nu för tre fall av våldtäkt och hovrätten bedömer att gärningarnas samlade straffvärde motsvarar fängelse i fem år. 

"Några förmildrande omständigheter har inte kommit fram", skriver man och skärper därmed straffet ytterligare ett halvår. Han ska också betala skadestånd på 215 000 kronor till den andra kvinnan. Skadeståndet till den första kvinnan kvarstår på samma nivå som i tingsrätten. 

Frias helt

Däremot friar hovrätten den andra mannen helt. Han dömdes till 30 månaders fängelse i tingsrätten, men hovrätten skriver att det inte är ställt bortom rimligt tvivel att den mannen hade insikt i hur pass utsatt kvinnan var. 

Hovrätten var enig. 

Vår tidning har sökt både åklagaren och tv-kändisens försvarare utan framgång.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt