Annons:

De får pris för sitt arbete med bok om dialekten i Tjust

Trion bakom boken "Vi säjer så, dö" får stipendium av kommunen för sin kulturgärning. Boken gavs ut förra året av Västerviks Museum och visas här av museichef Olof Nimhed. Foto: Arkivbild / Anders Sjögren

De får pris för sitt arbete med bok om dialekten i Tjust

Årets kulturstipendium från Västerviks kommun går till personerna bakom boken ”Vi säger så dö” som handlar om den lokala dialekten i Tjustbygden. Roger Källström, Hans Peterson och Anders Steiner får dela på prispotten på 12 000 kronor. 
– En glad överraskning, säger Roger Källström om beskedet. 

Annons:

Ett kulturstipendium på 12 000 kronor delas årligen ut från kommunen till en kommuninvånare för betydelsefulla insatser inom ett kulturområde. I år går priset till de tre personerna bakom boken ”Vi säjer så, dö” som gavs ut på Västerviks Museums förlag förra året. 

– Det känns väldigt trevligt. Och oväntat, så det var en glad överraskning i tisdags kväll när jag blev uppringd av kommunstyrelsens ordförande, säger Roger Källström om utmärkelsen. 

Kommunens motivering lyder: 

”Boken ”Vi säjer så, dö” gör en djupdykning i den lokala dialekten i Västervik och Tjustbygden. Boken är skriven med stor kunskap och med glimten i ögat och bilderna ger en ytterligare dimension till boken. Oavsett om man har sina rötter i trakten eller är nyinflyttad ler man igenkännande när man läser boken. Kort sagt; boken är en fantastisk dokumentation av ett högst levande immateriellt kulturarv i Västervik och Tjustbygden.”

Inte klart vad prispengarna ska gå till

Vad prispengarna ska gå till är inte något som trion hunnit fundera över än. Men förhoppningsvis kan det bli fråga om något firande i samband med prisutdelningen på nationaldagen. 

– Vi hade inte någon släppfest när boken släpptes. Det var en utdelning på museet till Tjustbygdens kulturhistoriska förenings medlemmar, då hade vi givetvis en liten skål och mingel, men lite mer internt firande i mindre grupp oss upphovsmän emellan har vi inte hunnit med, med tanke på corona och eländen. Så det kunde ju vara läge nu i samband med utdelningen, säger Roger. 

Att boken tagits så väl emot är de alla tre väldigt glada över. 

– En del har hört av sig och verkar tycka om boken. Det är vi hemskt glada och tacksamma för. Det har varit lite grann målet med arbetet, att folk skulle kunna känna igen sig lite, och att de som inte visste så mycket om dialekten lär sig lite om hur det var och vad det fanns för ord.

Har ni planer på fler gemensamma projekt?

– Nej, inte något på gång just nu. Det kan hända att det blir det så småningom, men för tillfället är det inte det. Vi är lite för upptagna var för sig med våra liv. 

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvastervik.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt