Annons:

Torbjörn släpper ny bok om Gamlebys historia: ”Finns ett sug”

Torbjörn Lanzén har precis kommit ut med en ny bok om Gamlebys historia. Foto: Privat

Torbjörn släpper ny bok om Gamlebys historia: ”Finns ett sug”

Torbjörns första bok om det historiska Gamleby sålde slut och fick tryckas på nytt. Nu har han precis släppt en andra bok om byns historia - ”En berättelse om Gamleby. Från forntid till nutid.” Som titeln avslöjar är det en skildring av platsen som tar sin början redan vid istidens slut. 
­ – Det är den första boken som behandlar alla tidsperioder i Gamlebys historia, säger Torbjörn Lanzén om projektet.  

Annons:

Hans första bok om Gamleby på 1950-talet fick tryckas i en andra upplaga efter att ha sålt slut. Intresset är fortsatt stort för bygdens historia, och nu släpper Torbjörn Lanzén ytterligare en bok om Gamlebys historia. Den här gången ett riktigt mastodontprojekt med ett tidsspann från forntid till nutid.

– Den är speciell på så sätt att det är den första boken som egentligen behandlar alla tidsperioder i Gamlebys historia. Det som skrivits tidigare handlar mer om specifika händelser och skeenden, säger Torbjörn. 

Uppvuxen i Gamleby

Torbjörn är född och uppvuxen i byn men flyttade i vuxen ålder till Linköping där han bott under stora delar av sitt vuxna liv. Gamleby har han dock alltid haft nära hjärtat, och med både föräldrarna i Gamleby och sommarhus i Loftahammar har resorna till hemtrakterna blivit många. 

Intresset för byns historia väcktes på allvar för trettio år sedan. 

– Då fick jag ärva några gamla pärmar av min faster som också är född och uppvuxen här. Där i hade hon samlat tidningsklipp, fotografier och vykort om Gamleby. Det tände mitt intresse kan man säga och sedan dess har jag samlat på litteratur och fotografier om Gamleby. 

Skrev bok om 1950-talets Gamleby

Torbjörn, som har ett yrkesliv som ingenjör inom energibranschen bakom sig, skrev sin första bok för tio år sedan. Boken fick titeln ”Gamleby på 1950-talet” och blev varmt emottagen i trakten. Första upplagan sålde slut, och efter ett par år fick ytterligare en upplaga tryckas.

– Jag märkte att det fanns ett sug efter det här och sedan dess har jag haft i tankarna att göra något större och mer genomgripande. Nu blev det av! säger Torbjörn. 

Har arbetat i tre år

Tre år har han lagt på det gedigna arbetet att sammanställa allt material.

– Jag visste vad jag skulle skriva om men det har tagit mycket tid att söka källor och gå igenom allt underlag.

Boken tar sin början redan strax efter istiden, och beskriver sedan den utveckling som lett till det som idag är Gamleby. 

– Boken behandlar både förhistorien och grundläggningen av Västervik, och även utvecklingen av Gamleby som det fick heta efter 1433 då Västervik flyttades till sin nuvarande plats. 

Boken kom från tryckeriet för fjorton dagar sedan, och finns redan till försäljning hos Carolinas klädbutik i Gamleby och hos Hultgrens bokhandel i Västervik. Responsen har varit positiv, säger Torbjörn. 

– Det verkar ligga i tiden att beskriva hembygden, och det finns ett historiskt intresse!

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvastervik.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt