Annons:

SAS-piloterna har gått ut i strejk – 170 000 resenärer drabbas

SAS piloter har gått ut i strejk och tusentals resenärer drabbas. Foto: Pressbild

SAS-piloterna har gått ut i strejk – 170 000 resenärer drabbas

I natt bröt förhandlingarna samman mellan SAS och piloterna. Cirka 170 000 resenärer kommer att påverkas under helgen.

Annons:

Samtliga SAS-piloter i Sverige, Danmark och Norge har gått ut i strejk sedan parterna inte lyckats komma överens före midnatt. Totalt handlar det om 1 409 piloter. 

– Vår bedömning är att parterna står alldeles för långt ifrån varandra. Saker och ting måste förändras för att fortsatta förhandlingar ska vara meningsfulla, säger Jan Sjölin, medlare från Medlingsinstitutet, till Aftonbladet.

Väldigt långt ifrån varandra

Bara i dag ställs 673 avgångar in och SAS försöker boka om samtliga resenärer på andra flighter. Medlarnas senaste bud låg på en löneökning på 2,3 procent – extremt långt ifrån piloternas krav på 13. 

– Situationen är djupt olycklig, det var inte här vi ville hamna. Vi hade önskat att piloterna tagit ett större ansvar i den här situationen. Men piloterna står kvar vid sitt extrema löneanspråk om 13 procent mer trots en redan hög snittlön på 93 000 kronor i månaden” säger Torbjörn Granevärn, förhandlingschef för flygbranschen på Transportföretagen och företrädare för SAS i förhandlingarna till Aftonbladet. 

Enligt norska Dagens Näringsliv kostar strejken bolaget 60-80 miljoner per år. 

Drabbar 170 000

Utöver lönekravet har pilotern krävt större förutsebarhet för sina scheman och att de i nuvarande läge kan få jobba sju helger i sträck. 

– Alla som har ett familjeliv kan föreställa sig hur krävande det är att inte veta när man skall jobba, säger Wilhelm Tersmeden, ordförande för Svensk Pilotförenings, SPF, SAS sektion.

Tusentals resenärer berörs förstås av strejken. 70 procent av bolagets flygningar påverkas och under helgen väntas 170 000 resenärer påverkas av strejken. 

”Det är djupt olyckligt att den här pilotkonflikten nu drabbar våra kunder. SAS är beredda att fortsätta förhandla, men kraven skulle få mycket allvarliga konsekvenser för företaget om de uppfylldes”, skriver Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS i ett mejl till TT.

Fakta

SAS erbjuder gratis ombokning

De som är oroliga för sin flygresa kan boka om den gratis. Det gäller flygningar med SAS, inte med samarbetspartners och under följande förutsättningar:

• Flyget inte är inställt.

• Avresedatumet för ditt flyg är mellan 26-29 april 2019.

• Ditt biljettnummer börjar med 117.

• Din biljett är utställd den 24 april 2019 eller tidigare

• Din ursprungliga SAS-biljett har bokats via SAS webbplats, SAS app eller SAS Call Center.

De som bokat via en resebyrå uppmanas att ta kontakt med resebyrån direkt.

Källa: SAS.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt