Annons:

Frågan om skattehöjning för tidigt ställd:

Kommunens ekonomiska läge är bekymmersamt. Foto: Bildbyrån

Frågan om skattehöjning för tidigt ställd: "Vill undvika"

I går meddelade den styrande majoriteten att det ser ut att bli en mycket stram budget i Västerviks kommun inför 2024. Inga politiska löften är utfästa och neddragningar är att vänta. 

Annons:

– För att saker och ting inte ska förvärras vill vi tidigt ta ett initiativ till att ställa om. Det underlag vi fått presenterat för oss, som vi ställt oss bakom, går ut på remiss. Det här är att ställa om kommunen och anpassa verksamheten efter verkligheten, sa kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M) under tisdagens pressträff. 

Kommunen ska använda resultatutjämningsreserven för att rädda resultatet under nästa år. Det framgick också att verksamheter kunde stängas. HÄR kan du läsa mer om det ekonomiska krisläget.

På onsdagen vill man inte säga vilka enheter som kan bli aktuella för stängning.

– Vi kan ärligt säga att vi omedelbart ser att vi måste ta tag i de strukturella frågorna. Det måste göras klokt, förståndigt och långsiktigt och det gör vi nu. Man utreder extremt mycket frågor parallellt och det är för att det ska vara hållbart över tid, säger Harald Hjalmarsson. 

Översyn klar i maj

Kommundirektören Anders Björlin säger att det nödvändigtvis inte behöver innebära att specifika enheter stängs.

– Man ser över detta nu och det kan bli så att man ändrar gruppindelning på en befintlig förskola. Det behöver inte bli så att man behöver plocka bort förskolor, säger han.

Den översyn som nu pågår ska vara klar i mitten av maj när barn- och utbildningsnämnden sammanträder.

– Det här är något som det har jobbats med över vintern. Det måste bli bra och det måste finnas en respekt för allting, säger Hjalmarsson.

Kan skatten höjas?

Med inte ett enda ord nämndes skattesatsen under tisdagens pressträff från den styrande Westerviksalliansen. Västerviks kommun har 21,16 kronor per intjänad hundralapp i skatt. Som jämförelse har grannkommunen Vimmerby 22,36 i skattesats. I en annan kommun i norra länet, Hultsfred, ligger skattesatsen på 21,91. 

I dokumentet vår tidning tog del av under tisdagen framgår det att skatten föreslås vara oförändrad för 2024, 2025 och 2026.

Har ni diskuterat att höja skatten som en möjlig åtgärd?

– I det här skedet har det skickats ut på remiss och vi ska få det här konsekvensbeskrivet. Den frågan är för tidigt ställd, säger Harald Hjalmarsson (M). 

Kommunalrådet menar att det finns flera negativa aspekter med att höja skatten.

– Det tror jag alla förstår. Det vore väldigt olyckligt och skulle slå mot låginkomsttagarna. Vi känner självklart till våra inkomstkällor och vet att det är en del. Vi ska se över våra intäkter, men den frågan får vi besvara vid senare tillfälle. Vi vill undvika det i möjligaste mån.

Men det är inte slutdiskuterat?

– Nej, det är det inte.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt