Annons:

Kommunalrådet efter beskedet:

Kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M) kommenterar nu sin regerings besked om statsbidrag till kommunsektorn. Foto: Arkivbild

Kommunalrådet efter beskedet: "Omstruktureringar måste vi göra i vilket fall"

16 miljarder kronor får region- och kommunsektorn under 2024. Regeringen presenterade satsningen inför höstbudgeten under fredagen.
– Jag känner att det var ungefär vad vi hade räknat med, säger kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M).

Annons:

Kommunerna har suttit på helspänn inför beskedet. Under fredagen kom det. Regeringen och Sverigedemokraterna förstärker de generella statsbidragen med 10 miljarder kronor från och med nästa år. 2024 får kommunsektorn också 6 miljarder i riktade statsbidrag.

Enligt regeringens egna uppgifter innebär det att Västerviks kommun får 24,3 miljoner kronor mer nästa år.

– Jag känner nog att det var ungefär vad vi hade räknat med. Nog fanns det förhoppningar om större belopp, men jag förstår också att utrymmet är begränsat och att det är många budgetposter som ska täckas in i en hel höstbudget. Försvaret går upp till två procent av BNP. Det är ett extremt stort utrymme som tas där, så det är nog den nivå vi utgått från ungefär. Man ska också komma ihåg att det här bara är en del av det hela, men att det påverkar direkt in i vår kommun, säger kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M).

"Måste ombalansera"

Innan kommunalrådet säger för mycket vill han dock ha en samlad budget att ta ställning till, säger han.

– Vad händer med de infrastruktursatsningar som finns med men som inte är finansierade? De här frågorna påverkar också kommunerna väldigt mycket. Därför vill jag invänta helheten innan man säger varken bu eller bä. Nu har det här kommit och det här är ett välkommet tillskott, även om det fanns större förväntningar. Det vi ser gällande andra budgetposter gör att man inser att utrymmet är begränsat.

Gör det här att nedskärningarna inte behöver bli lika omfattande?

– Det här ger förutsättningar för en satsning skulle jag säga. Omstruktureringar måste vi göra i vilket fall. Andelen äldre ökar och andelen yngre minskar i vår kommun. Då måste man ombalansera och det måste vi fortsätta göra. Så det påverkas inte av det här, säger Harald Hjalmarsson. 

"Mycket händer väldigt fort"

Kommunalrådet vill också invänta den nya skatteprognosen i oktober innan han kommenterar vilka eventuella satsningar han åsyftar.

– Det händer mycket på arbetsmarknaden och arbetade timmar är en viktig faktor där. Det händer extremt mycket väldigt fort numera och en potentiellt försämrad skatteprognos är något vi har att förhålla oss till. Inom majoriteten, när vi tog budgeten innan sommaren, sa vi att eventuella satsningar ska fokusera på barn och unga. Jag tror att det är samma inriktning fortfarande för oss. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt