Annons:

Statsministern till folket:

Statsminister Ulf Kristersson uppmanar det svenska folket att leva sina liv som vanligt. Foto: Bildbyrån

Statsministern till folket: "Lev era liv som vanligt"

Sverige höjer för blott andra gången terrorhotnivån till en fyra på den femgradiga skalan. Statsminister Ulf Kristersson (M) betonar att man inte ska känna oro.
– Vi ska leva våra liv som vanligt, säger han under en pressträff.

Annons:

Under torsdagen höjde Säpo terrorhotnivån mot Sverige till en fyra på den femgradiga skalan. Det är första gången sedan 2015 och blott andra gången någonsin som terrorhotnivån bedöms vara så hög. 

Statsminister Ulf Kristersson och justitieminister Gunnar Strömmer (M) höll på torsdagseftermiddagen en pressträff tillsammans med Säpochefen Charlotte von Essen och rikspolischefen Anders Thornberg. 

Ulf Kristersson konstaterar att Sverige gått från att vara ett så kallat legitimt mål till att bli ett prioriterat mål för terrordåd. Han nämner koranbränningarna samt mordförsöket på det svenska konsulatet i turkiska Izmir.

– Jag förstår att många svenskar just nu känner oro över innebörden av den nya och högre hotnivån. Till alla dem vill jag säga att vi ska leva våra liv som vanligt. Vi värnar vårt öppna samhälle mot de som hotar det. Vi står upp för våra demokratiska värderingar men vi skyddar oss. Vi står upp för vårt liv att leva men vi skyddar oss. Låt oss alla vara extra vaksamma mot desinformation och rykten, säger statsministern. 

"Väl rustade"

Han säger också att planerade terrordåd har avvärjts i Sverige. 

– Våra myndigheter, inte minst Säpo och polisen, arbetar hårt för att garantera säkerheten i Sverige. 

Rikspolischef Anders Thornberg säger att svensk polis är väl rustade för det här läget.

– Hotet mot Sverige har varit förhöjt under många år och polisen har under lång tid noggrant och långsiktigt förberett och ökar förmågan att avvärja och hantera terrorattentat. Svensk polis är redo att möta den här situationen.

Statsministern har sammankallat det nationella säkerhetsrådet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt