Annons:

Socialtjänsten kan öppna en helt ny enhet

Joakim Nyman, socialchef, ska utreda en ny verksamhet i kommunens regi. Foto: Pressbild

Socialtjänsten kan öppna en helt ny enhet

Socialförvaltningen har fått i uppdrag att utreda om det ska öppnas en helt ny enhet. Det handlar om ett boende för ”nyskadade”.
– De personerna har vi inte haft någon lämpligt 
boende till, säger socialchefen Joakim Nyman.

Annons:

I våras fick förvaltningen ett uppdrag om att utreda framtidens behov av hemtjänst och särskilt boende i kommunen. Resultatet presenterades på det senaste sammanträdet med nämnden och visar att det finns ett ökat behov inom särskilt boende till 2028 – därefter väntas en avtagande trend.

– Sex-sju platser ser ut att saknas till 2028, därefter ser vi att behovet minskar något. I det här har vi vissa avvikelser geografiskt där vi saknas platser i norr, men har så det räcker i södra delen av kommunen.

"Det gör vi för att komma ikapp"

I Gamleby färdigställs nu det nya äldreboende Åbylund som ska ersätta Erneborg och Hagnäsgården under våren. Skönaro, som rymmer åtta lägenheter på 32 kvadratmeter, är en del av Hagnäsgården och där ska de boende eventuellt kan få erbjudande om att bo kvar tills vidare.

– Det skulle kunna göra att vi kan beta av vi för att komma ikapp den kö som idag finns i centrala stan och i norra delen av kommunen.

På sikt vill förvaltningen fasa ut avdelningen och göra om det till ett nyskadeboende.

– Det handlar exempelvis om personer som får en förvärvad hjärnskada i vuxen ålder och som är under 65 år. Idag har vi inget lämpligt boende för den gruppen, utan de har ofta hamnat på boenden för äldre. När personerna på Skönaro inte bor kvar där kan man fasa in ett nyskadeboende, säger Nyman.

 "Behöver titta på risker och konsekvenser"

Nämnden ställde sig positiv till idén och nu ska planen utredas vidare.

– Det nämnden gett i uppdrag är att man ska titta vidare på detta och göra en risk- och konsekvensanalys. Det behövs en kostnadsanalys också, särskilt när det är ett så tajt budgetår. Vi behöver titta på risker och konsekvenser, både för människorna och när det gäller pengarna, säger Marianne Hennel (M), vice ordförande i nämnden.

Vad den nya verksamheten skulle kosta finns det ingen prislapp på idag.

Utredningen ska presenteras för socialnämnden den 30 november och då kommer det också att fattas beslut i frågan.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt