Annons:

Socialnämnden gjorde överskott:

Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Socialnämnden gjorde överskott: "Nog ensamma i länet"

Många socialnämnder runt om i länet och landet har svårt att nå budget. I Västervik klarade man det – och gjorde överskott på 4,6 miljoner kronor.
– Vi är nog ensamma om det i länet, säger Maud Ärlebrant (KD), ordförande i socialnämnden.

Annons:

Socialnämnden har nu gjort bokslut för 2023. I jämförelse med många andra är det inga röda siffror som visas upp. Nämnden gjorde överskott med 4,6 miljoner kronor. Det är väldigt nära noll sett till att nämnden har en budget på över en miljard kronor.

– Jag tror att vi är ensamma i länet om att gå plus. Oftast tampas man med socialnämnden i de flesta kommuner, så vi är glada och tacksamma för det här, säger Maud Ärlebrant (KD).

Ett stort skäl till överskottet är stora statsbidrag.

– Mycket är engångsstatsbidrag och det är inget att bygga långsiktigt på tyvärr. Det här har varit ett år präglat av mycket osäkerhet kring statsbidragen, så det har varit svårplanerat på det sättet. Det känns bra att landa nära noll och det här är så nära man kan komma. Jag tror att våra medborgare tycker att vi ska använda de pengar vi får för att skapa verksamhet av, säger socialchefen Joakim Nyman.

Finns orosmoln

Nämnden nådde också upp till båda sina verksamhetsmål. Det handlar om att fler medborgare ska kunna leva ett självständigt liv och att arbetstiden ska användas för att skapa värde för dem socialförvaltningen är till för. 

– Det sammanfattar 2023 väldigt bra. Vi har uppfyllt båda målen och hamnat på plus, säger Nyman. 

Det finns emellertid en hel del orosmoln framåt.

– Arbetet med budgeten börjar nästa vecka. Vi kommer lägga våra förslag, men budgetprocessen har precis börjat. Vi har inte alla förutsättningar och inte alla prognoser inför 2025. Vad kommer hända med inflationen? Räntorna? Arbetslösheten? Vi ser en del orosmoln och ett är alltid det här med kompetensförsörjningen. Vi ser också att funktionsstödsverksamheten haft ett underskott på tre miljoner under 2023. Det är en fråga vi bär med oss framåt. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt