Annons:

Politikernas uppdrag: Ska minska investeringar från 100 till 60 miljoner

Kommunstyrelsen vill ha förslag på om det går att sänka investeringsbudgeten i kommunen från 100 till 60 miljoner. Foto: Pixabay

Politikernas uppdrag: Ska minska investeringar från 100 till 60 miljoner

Året går fort, och snart ska politikerna bestämma hur budgeten 2025 ska se ut. Därför har kommunstyrelsen nu gett tjänstemännen flera uppdrag – bland annat ska de utreda om kommunen kan minska kostnaderna för investeringar med 40 procent.

Annons:

Under måndagen beslutade politikerna om fyra uppdrag som ska göras innan budgetbeslutet.

Det första ges till de kommunala bolagen. Alla kommunala bolag ska genomlysa sina bolag för att se hur de kan stärka kassaflödet.

– Enkelt förklarat så kom det en ny bestämmelse om ränteavdragsbegränsningar för några år sedan. I och med att räntekostnader gått upp, och resultaten i viss mån gått ner – framförallt i VA-verksamheten – så drabbas vi av en högre skatt. För att minimera den skatten så vill vi höja resultatet, förklarar kommundirektör Anders Björlin.

Två andra uppdrag handlar om att se hur kommunens idag 8 övergripande mål kan kondenseras till 3, samt utreda om funktioner i kommunen kan samordnas mer för att bli mer effektiva.

"En ambitionssänkning"

Ett sista uppdrag handlar om att se om investeringsbudgeten kan minska.

– De senaste åren har vi legat på runt 100 miljoner i investeringar. Innan dess låg vi runt 60 miljoner. Tjänstemännen ska utreda om det går att göra avkall på något, och vad vi måste prioritera. På ett sätt handlar det om en ambitionssänkning, säger kommunalråd Harald Hjalmarsson (M).

Han fortsätter:

– Det kanske inte går att göra avkall på något. Investeringsbudgeten kanske måste ligga på 100 miljoner. Det får vi se. Det här ska ge oss ett bättre underlag inför beslutet om budget som vi ska ta i juni.

Hur har ni kommit fram till siffran på 60 miljoner?

– Vi hade lika gärna kunnat säga någon annan siffra, men hade vi bara sagt att investeringsbudgeten ska minska med 10 miljoner så hade det nog inte lett till någon vägledning. Den här siffran gör att tjänstepersonerna ska visa vad de tycker att vi måste prioritera. Är det omöjligt att avstå någonting så kanske vi får köra på den tidigare planen, på 100 miljoner, säger Hjalmarsson (M).

Annons:

Martina Gradian

martina.gradian@dagensvastervik.se

0767817450

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt