Annons:

”Hur många avvikelserapporter ska man skriva för att få en förändring”

Jacob Hoffsten (SV)

”Hur många avvikelserapporter ska man skriva för att få en förändring”

5 000 avvikelserapporter har gjorts i äldreomsorgen, men det räcker inte, enligt Jacob Hoffsten (SV).
- Hur många fler avvikelserapporter måste man skriva för att det ska leda till en förändring. En förändring som gör att tystnadskulturen försvinner, en förändring som leder till att anhöriga, äldre och personal känner det är anständigt, frågade Jacob Hoffsten.

Annons:

I en interpellation till kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S), vill Jacob Hoffsten, Socialisterna Välfärdspartiet veta hur den tystnadskultur som råder inom äldreomsorgen försvinner. Samt vilka nya åtgärder vidtar man för att komma till rätta med de missförhållande som gäller arbetsmiljö och omvårdnad.

- Vi värnar om en öppen dialog, vi har träffat flera av de engagerade personerna i ”Äldreupproret”. Vi har lyssnat på medarbetarna och ser hur arbetsmiljöarbetet fungerar.  Vi tycker att arbetsmiljöarbetet fungerar bra. Det finns arbetsmiljöombud på alla nivåer. Jag vill påpeka att det är ett gemensamt arbete mellan arbetsgivare och fack att sköta det arbetsmiljöarbetet. Alla medarbetare ska skriva avvikelserapporter vad det gäller missförhållanden. Vi har förstått att alla avvikelserapporter skrivs, vi anser att det är viktigt att alla skriver avvikelserapporter, säger Dan Nilsson.

Han menar att anställda inom hela äldreomsorgen ska få skriva på ett papper där de intygar att de vet om hur man skriver i en avvikelserapport samt att man har förstått hur den fylls i.

Dan Nilsson säger också att det inte finns något entydigt som pekar på att det finns en tystnadskultur inom äldreomsorgen.

- Skulle det vara så att det råder ser jag mycket allvarligt på det.

Jacob Hoffsten

Jacob Hoffsten var inte imponerad av svaret.

- Tyvärr har man inte förstått någonting av frågorna. Personalen har skrivit avvikelserapporter i många år. Ändå blir det inte bättre. Man har skrivit 5 000 avvikelserapporter hur många fler måste man skriva för att det ska leda till en förändring. Grunden till att äldreomsorgen har stora problem idag är att verksamheten bara ska visa upp en fasad. Istället kämpar man med brist på ekonomiska resurser samt en arbetsmiljö av industriell karaktär, säger Jacob Hoffsten.

Jacob menar att det är tydligt att det finns en tysthetskultur inom äldreomsorgen, det borde Dan Nilsson veta om.

Dan Nilsson säger sig själv ha pratat med personal inom äldreomsorgen som inte alls känner igen begreppet tystnadskultur. Han vill också trycka på vikten av att avvikelserapporter fylls i.

- Det är därifrån som vii politiken får signaler om att någonting måste förändras.

Dan Nilsson påpekar också att kommunen har ett övergripande ekonomiskt ansvar att ta hänsyn till och att man måste arbeta för att ha en budget i balans.

- Kvalitén på omsorgen för äldre som jobbat ett helt liv och arbetsmiljön för personer som jobbar inom äldreomsorgen är viktigare för socialisterna än en budget i balans, säger Jacob Hoffsten.

- Vi har helt olika realistiska sätt att se på den här frågan du och jag, säger Dan Nilsson.

Jacob Hoffsten håller med Dan Nilsson i det påståendet men inte i någonting annat.

- Vi har efterfrågat verkliga åtgärder, det har vi inte fått idag. Att skriva fler avvikelserapporter är inte det primära, det löser inte problemet, säger Jacob Hoffsten.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt