Annons:

”Det är en stabil budget som visar att vi är på rätt väg”

Conny Tyrberg (C) Anna Bodjo (MP) och Dan Nilsson (S)

”Det är en stabil budget som visar att vi är på rätt väg”

I fredags presenterade Centern, Miljöpartiet och Socialdemokraterna sin budget för Västerviks kommun inför 2020.
- Det är en budget som tar ansvar för kommunens ekonomi, men som även ser till det omställningsarbete som krävs för klimatet och för tillväxten i kommunen, säger Dan Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Annons:

Det är stort fokus på hållbarhet och tillväxt i kommunens budget.

- Vi jobbar utefter FN:s 17 hållbarhetsmål, genom våra nämnder och bolag. Redan idag ser vi hur bolagen var för sig och tillsammans arbetar för att minska kommunens klimatpåverkan, genom att minska koldioxidutsläpp, minska energiuttag, vid nybyggnation, säger Conny Tyrberg (C).

Det är även fokus på kommunen som arbetsgivare.

- De som arbetar i kommunen ska trivas med sitt arbete. Vi fortsätter med det långsiktiga arbetet vi startat med för några år sedan, med att stärka cheferna samt att skyddsombuden måste få mer resurser, säger Dan Nilsson (S)

Har den frågan blivit mer aktuell efter att VÄV, har startat?

- Givetvis har den frågan fått en knuff framåt, men det har även klimatarbetet fått av Greta Thunberg, säger Anna Bodjo.

När det gäller tillväxt och företagande vill partierna att Västerviks kommun ska ha som målbild att bli bland de 50 första kommunerna i Svensk Näringslivs företagsklimatsranking.

Stabil ekonomi - ingen skattehöjning

De tre partierna ser inte att de behöver höja skatten under 2020. Däremot går de ifrån överskottsmålet på tvåprocent för att utveckla verksamheten inom främst Barn – och utbildningsnämnden och Socialnämnden.

- Vi tillgodoser Socialnämndens önskan om att få fem miljoner kronor extra till familjeomsorgen, vi skjuter också till två miljoner kronor för Dalsgårdens äldreboende. För barn – och utbildningsnämnden tillser vi att de får två miljoner kronor extra för att stärka upp skolan och ytterligare en miljon kronor till barn med särskilda behov. Där ger vi nu 4,5 miljoner kronor. Samt att vi ger medel så att gymnasiet kan öka med ytterligare en halvtidstjänst, säger Dan Nilsson.

En procentmålet ligger kvar på nämnderna, ni får en hel del kritik för att det finns. Varför låter ni det ligga kvar i årets budget?

- Det gör att vi kan göra satsningar på verksamheterna som vi inte annars skulle kunna göra. Trots att vi har ett effektiviserings mål för BUN på 8,6 miljoner kronor, kan vi öka budgeten med 27 miljoner. Motsvarande för Soc, är 9,2 miljoner i effektiviseringsmål, men vi ökar budgeten med 33 miljoner kronor. Hade vi inte haft enprocentmålet, hade vi kommit mycket nära en skattehöjning, kanske redan under 2020, säger Conny Tyrberg.

Det sker även förändringar för miljö – och byggnadsnämnden och då gäller det avgifterna som kommer att förändras från att gå från schablon till timkostnad.

- Då blir det tydligare vad miljö – och byggnadskontoret gör. Många har tyckt att små ärenden kostat mycket pengar. Nu blir det faktisk kostnad istället för schablonkostnad, säger Dan Nilsson.

På samma sätt som det kan bli billigare för vissa inspektioner kan det bli dyrare för de som söker bygglov och inte har alla handlingar i sin första ansökan.

- Förhoppningen är att man är mer noggrann när man lämnar in bygglov, det gör att tiden för att ge bygglov kommer att minska. Det viktigaste är ändå att arbetet ska präglas av service och stöttning så handläggningstiden minskar, säger Anna Bodjo.

Investeringar

För att möta klimatförändringarna vill man förstärka Överums räddningstjänst med en tankbil, så att de kan ha tillgång till vatten vid bränder snabbare än vad de har idag. Man vill också satsa på räddningstjänsten i Ankarsrum.

- Ett annat projekt som kommer av klimatförändringarna är att vi satsar på klimatanläggningar inom äldreomsorgen, säger Anna Bodjo.

I budgeten finns det satsningar på Bökensved. Det som pekas ut tydligast är en investering av en ny simhall.

Det står ingenting om att ni ska bygga en ny ishall, varför?

- Vi har lagt en investeringsbudget på Bökensved. Där i finns satsningar på hela området, där både en ny ishall och en ny sporthall finns med. Men det som är viktigast och som kommit längst är byggandet av en ny simhall. Det har bland annat att göra med kommunens uppdrag att alla elever ska lära sig simma samt att det är ett folkhälsoprojekt där äldre kan gå och träna, säger Dan Nilsson.

Man vill också utveckla den mobila fritidsgården som blivit en större succé än vad man väntat sig och det kan medföra kommande satsningar inom andra verksamheter på liknande sätt.

Hur ser ni på satsningar på en södra infart?

- Det kommer att hanteras separat, det finns inte med i den här budgeten, säger Dan Nilsson.

Kommer ni att få igenom den här budgeten på måndag?

- Vi har sonderat och fört samtal med övriga partier. Vår ambition har varit en öppen process med andra partier och det krävs när mandatfördelningen ser ut som den gör i kommunen. En del partier har varit mycket engagerade medan andra har varit det i mindre skala, säger Dan Nilsson.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt