Annons:

Politikerna oense om placeringen –

Var ska Campus finnas om tio år? I ett sjönära område centralt i stadskärnan eller på samma plats som idag.

Politikerna oense om placeringen – "Gärna med en havsutsikt"

Målet för Campus i Västervik är att ha 2 500 utbildningsplatser år 2030. Det kan bli svårt eftersom arbetet har mattats av under Coronakrisen. Samtidigt finns en splittring i politiken om var Campus ska finnas rent fysiskt, där det finns idag eller i centrala Västervik, helst med sjöutsikt.

Annons:

Just nu håller byggandet av den senaste delen av Campus att färdigställas. Arbetet kommer att vara klart i år och därefter kommer Campus kunna ta emot 1 030 elever i Västervik.

– Det är ett delmål, visionen säger att Campus ska kunna erbjuda 2 500 utbildningsplatser i Västervik, säger Dan Nilsson.

Han säger att Campus i Västervik genom Jerry Engström och Västerviks kommun varit framgångsrika med att påverka beslutsfattare i Sverige, men att man nu tappat lite fart under Coronapandemin.

– Vi siktade mot stjärnorna men mellanlandar på månen, säger han.

Han menar också att kommande utveckling av Campus kräver mer privata satsningar om målet ska nås med 2 500 utbildningsplatser.

– Det är inte bara ett kommunalt ansvar, säger han.

Placeringen

För att Västerviks kommun ska fortsätta att behålla arbetskraft till livskraftiga företag krävs att Campus utvecklas och fortsätter leverera förstklassiga utbildade studenter. På den punkten är alla politiker överens. Men det finns en stor skillnad i om placeringen av Campus ska vara rent fysiskt.

Jon Sjölander (M) anser att det inte finns så mycket mer plats att bygga på den fastighet som Campus ligger på idag.

– Det är jätteviktigt att vi redan idag planerar för hur Campus 2030 ska se ut och var det ska ligga. Jag vill gärna att Campus ligger centralt i Västerviks stadskärna, gärna med en havsutsikt. Det finns ett värdeperspektiv med att se det på det sättet, säger han.

"Imponeras av placeringen"

Conny Tyrberg (C) har en helt annan åsikt.

– Vi håller som bäst på att utvidga området Bökensved. Samtidigt säger besökare som kommer till Västervik att vi har ett Campus som ligger stadsnära och de imponeras av den placeringen.

Conny menar också att den nuvarande byggnaden hänger ihop på ett bra sätt och att det finns stora möjligheter att fortsätta bygga på fastigheten när det behövs.

Dan Nilsson anser att det inte bara är att flytta Campus till en annan plats.

– Vi har gjort väldigt stora investeringar och byggt ut nuvarande Campusområdet i omgångar. Det kommer att kosta väldigt mycket om man väljer att flytta Campus in till centrum och då vet man ändå inte om all utbildning få plats där, säger han

Jon Sjölander tror inte att det kommer att bli någon svårighet att få någon som är intresserad av att hyra nuvarande Campusbyggnaden och vill se ett framtidsperspektiv i frågan om var Campus ska placeras om tio år.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt