Annons:

Ingen valfrihet på särskilda boende – än så länge

Ingela Svensson (C) och Jon Slölander (M)

Ingen valfrihet på särskilda boende – än så länge

Moderaterna har lämnat in en motion om att införa LOV, lagen om valfrihet, inom fler verksamheter i Västerviks kommun. Motionen avslogs av Socialnämnden efter votering.

- Jag ser inte att vi ska införa LOV på fler verksamheter nu, säger Ingela Svensson (C) ordförande i Socialnämnden.

 

Hon får inte medhåll av Jon Sjölander (M).

Annons:

Motionen om att införa LOV i fler verksamheter i Västerviks kommun, lämnades in av Moderaterna Helena Sjöholm och Harald Hjalmarsson.

De yrkar på att berörda nämnder ska få i uppdrag att ta fram förslag på fler verksamheter där LOV kan användas, införa LOV för de verksamheterna som är lämpliga och att införa LOV på särskilt boende.

Lagen om Valfrihet infördes 2010 för hemtjänsten i Västerviks kommun samt dagverksamhet för personer med funktionsnedsättning 2011. Alla kommuner kan införa LOV men det först efter beslut i kommunfullmäktige.

När motionen togs upp i socialnämnden under torsdagen var det delade meningar i nämnden.

- Jag är för både valfrihet och sunt förnuft. Särskilt boende är en vikande marknad. Inför vi LOV nu är det centralorten Västervik som drar fördel medan vi på landsbygden missgynnas. Jag ser inte att vi ska införa LOV inom särskilda boenden i kommunen nu. Ser vi ett ökat behov går det alltid att införa senare, säger Ingela Svensson (C) kommunstyrelsens ordförande.

Jon Sjölander (M) tycker inte att man ska göra motionen om LOV till en landsbygdsfråga.

- Argumentet är att skapa en mix av olika aktörer som säkerställer bästa kvalitet. Jag tycker vi ska jobba för att jämna ut den privata omsorgen gentemot den kommunala. Det är väldigt stor övervikt för den kommunala omsorgen i vår kommun. Kommuner som har en jämn mix har lägre skatter och god ekonomi, säger Jon Sjölander.

Han tycker till skillnad från Ingela Svensson att den utredning som gjorts har vissa brister och efterlyser en djupare analys.

- När vi har den djupare analysen har vi ett bra underlag att föra debatt om i kommunfullmäktige, säger han.

Socialnämnden beslutade att avslå motionen med minsta möjliga marginal, 6-5.

Moderaterna fick med sig KD, W och SD. Medan S, C, L och V röstade mot motionen.

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt