BJUDNINGAR OCH SLARV NÄR VIK FÖLL EFTER CORONAPAUSEN

Myles Powell gjorde mål när Västerviks IK förlorade med 1–3 borta mot Mora IK. Foto: Bildbyrån

Mora IK gjorde fler mål än Västerviks IK och ligger nu bara två poäng bakom Västerviks IK i tabellen. VIK var inte riktigt nära ikväll utan måste höja spelet rejält framöver.

Två lag har inte spelat match på två veckor. Det märktes både tempomässigt och på passningarna, där det slarvades en hel del i den första perioden.

Men spelet satt mer och mer. Hemmalaget tog ledningen i powerplay, ett snyggt mål där Johan Persson gick in på kassen från högersidan, spelade över till Daniel Ljunggren som fick in pucken, hårt uppvaktad av en VIK-back

Moras 2–0 mål var av det billigare slaget. Robin Johansson kom in direkt från avbytarbåset, fick pucken, åkte fram på högerkanten, fick iväg en vinglig backhandisare som rullade in mellan benen på Edvin Olofsson i VIK-kassen.

Spelmässigt var Mora inte alls 2–0 bättre än Västervik, men det var i sig en dålig tröst. Västervik skapade en del halvchanser och med knappa minuten kvar så blev det betalt när Myles Powell gick på kassen och la in en retur via backhand.

Manfall i VIK

Det ska noteras att forwarden Jens Holmström fick se matchen från läktaren då han blev sjuk – inte covid. Backen, Hugo Gabrielsson, fick kliva av efter cirka 10 minuter i första då han gick omkull och gled hårt in i sargen och fick en smäll mot nedre delen av kroppen.

Spelet blev bättre i andra perioden men där Mora var effektivare och bättre i det defensiva spelet i den egna zonen och framför den egna kassen. Västervik hade tre powerplay i andra men utan att kunna utnyttja lägena.

Mora hade bättre attityd medan Västervik var för slarviga.

Bjudning av Wilde

Mora gjorde periodens enda mål – och det var rena bjudningen från VIK-backen Bode Wilde som slig iväg pucken i blindo i den egna zonen. Direkt var Moras Nils Thomasson framme och tog pucken, gick direkt på mål, chippade pucken till Emil Oksanen som la in pucken.

Västervik hade svårt att skapa chanser, mycket beroende på slarviga passningar. Alexander Hilmersson hade i princip öppen kasse i slutminuten men där tre hemmaförsvarare slängde och offrade sig. Ett läge som Hilmersson gör mål på i nio lägen av tio.

Att Västervik ledde skotten med 25–12 efter två perioder var en dålig tröst.

Mora höll ihop spelet bra i sista perioden och fortsatte att tvinga ut Västerviks anfallsspel på kanterna. Målmässigt var hemmalaget närmast medan Västervik hade svårt att få till de avgörande skotten.

Mora hack i häl

Sammantaget var det en tämligen jämn match och om resultatet var rättvist eller inte är oväsentligt. Faktum är att Mora gjorde fler mål än Västervik och nu ligger hack i häl, precis bakom.

För Västerviks IK gäller det att få till ett betydligt aggressivare och ett mer gediget spel hemma mot AIK och Västerås på fredag respektive lördag. Det behövs för att få upp den mentala styrkan och spelet ute på isen.

Fakta

Mora IK–Västerviks IK  3–1 (2–1, 1–0, 0–0)

Första perioden: 5.52, 1–0 PP Daniel Ljunggren (Johan Persson). 15.08 2–0 Robin Johansson (Måns Carlsson). 19.02 2–1 Myles Powell (Victor Öhman).

Andra perioden: 5.21 3–1 Emil Oksanen (Nils Thomasson).