TRE INSLÄPPTA MÅL I BOXPLAY NÄR VIK BLEV KROSSAT PÅ HOVET

Västerviks assisterande tränare Joakim Hagelin i het ordväxling med AIK:s tränare Anton Blomqvist under kvällens match på Hovet. VIK föll med 5–1 efter att ha släppt in tre mål i boxplay. Foto: Bildbyrån

Västerviks IK kommer allt närmare negativt kval. Borta mot AIK kom nästa nederlag. Det blev tre insläppta mål i boxplay när VIK förlorade med 5–1 på Hovet.

Tabelljumbon Västerviks IK:s form är allt annat än bra för tillfället. Inför kvällens match borta mot AIK hade VIK förlorat tio av elva matcher.

Det blev inget trendbrott i kungliga huvudstaden. AIK följde upp onsdagens 4–2-seger med att vinna kvällens match med –.
Med 38 sekunder kvar av första perioden visade Isak Salqvist ut två minuter för slashing. AIK:s jakt på ett ledningsmål gav resultat – med sju sekunder kvar av inledningsperioden. Alfred Barklund, AIK-backen som spelade i VIK mellan 2020 och 2022, prickade in 1–0.

Första perioden avslutades med gruff och heta känslor mellan flera spelare ur båda lagen.

Tre insläppta mål i boxplay

Hettan följde med in i andra perioden och tog ny fart efter en rörig situation i mittperioden. En VIK-spelare tacklade omkull en AIK-spelare som inte var i närheten av pucken och som blev liggande kvar på isen. Samtidigt som spelet fortsatte och publiken ropade på utvisning stack VIK upp i en kontring och kvitterade till 1–1, ett mål som domarna sedan dömde bort.

VIK ådrog sig tre utvisningar under de sex sista minuterna i andra perioderna och det var en spelform som inte alls fungerade. Det första boxplay-spelet, när Hugo Gabielson satt utvisad för att ha skickat upp en puck på läktaren, städade VIK undan.

När Kristjan Cepon ådrog sig en tvåminutersutvisning för boarding efter 37.35 utökade AIK ledningen till 2–0. Daniel Muzito-Bagenda satte dit tvåan, assisterad av Alfred Barklund och Zion Nybeck, med 46 sekunder kvar på klockan. Precis som i första perioden släppte VIK in ett sent mål i boxplay.

Med 22 sekunder kvar av mittperioden åkte Cedrix Lacroix ut för tripping ­– och 17 sekunder in i tredje perioden släppte VIK in sitt tredje boxplay-mål. Richard Gynge svarade för 3–0 och samme Gynge drygade ut ledningen till 4–0 tre minuter senare. Då blev Edvin Olofsson utbytt och ersatt av Pontus Eltonius.

Smålandsderby på måndag

AIK:s Zion Nybeck sköt 5–0, halvminuten efter att VIK blivit fulltaliga efter kvällens femte utvisning. Filips Buncis snyggade till siffrorna med 5–1 efter 57.36.

VIK får förbereda sig för negativt kval eftersom de har 17 poäng upp till Tingsryds AIF på säker mark. VIK:s kommande match är hemma mot Nybro Vikings på måndag.