Annons:

Så går Wigleys tankar inför VIK:s ångestkval –

Mattias Wigley hoppas på ett bättre slut än förra säsongen för Västerviks IK. På måndagskvällen inleds ångestkvalet mot Östersund. Foto: Bildbyrån

Så går Wigleys tankar inför VIK:s ångestkval – "Förträngt det”

Västerviks IK har haft en bedrövlig säsong på flera sätt. Nu har laget en sista chans att rädda den sportsliga delen av säsongen. På måndagskvällen börjar ångestkvalet med bortamatch mot Östersunds IK.
– Nu är det fokus på att vinna fyra matcher. Då kan vi på något sätt radera den här säsongen och få den till något positivt i alla fall, säger Mattias Wigley.

Annons:

För ett drygt år sedan ramlade Västerviks IK ur Hockeyallsvenskan efter kvalförlust mot Tingsryds AIF. Den gången räddades VIK av att Kristianstads IK kastades ut på grund av att man inte klarade elitlicensen. Nu står klubben och laget inför en liknande utmaning igen. Den här gången med Östersunds IK på andra sidan.

– Det kommer att bli tajt. Det är de små detaljerna som kommer att avgöra. Inget av lagen vill göra misstag och det kommer att vara tajt hela vägen in. Klyschan att våga vinna mer än vad man är rädd för att förlora passar nog ändå in bra. Det är väl kanske det laget som bryter mönster lite oftare som kanske kan få en fördel av det, säger Mattias Wigley.

Ni var i samma läge för ett år sen. Finns det något att ta med sig därifrån in i den här matchserien?

– Jag har i princip förträngt det, men vi måste bli svårare att skapa chanser på än vad vi var förra året. Vi måste spela tajtare och inte släppa till så mycket chanser samtidigt som vi behöver vara kreativa framåt.

Lång transportsträcka

Mattias Wigley kom till VIK från Vimmerby Hockey inför säsongen 2021/22. Efter tre säsonger i Västerviks IK betyder det här kvalet en hel del för honom.

– Det betyder mycket. Jag är bosatt i staden och har skapat en relation till folk utanför laget också. Jag vet vad det betyder för folk runtomkring, säger Wigley.

När vi pratade med honom på söndagseftermiddagen var laget på väg upp till Östersund.

Hur går tankarna inför kvalstarten?

– Det känns kul att spela de här matcherna. Det har varit en ganska lång transportsträcka och nu kommer matcherna att gälla väldigt mycket.

Hur har det varit att leva i den transportsträckan?

– Efter att det blev klart att vi skulle få kvala har vi jobbat på rätt mycket i spelet. Det har gjort att det ändå har varit bra fokus och allt sånt så det har inte varit avslappnat på något sätt.

”Släpper det som varit”

Resultatmässigt har den senaste tiden varit lika tung som säsongen i stort. Till slut var VIK hela 24 poäng ifrån att fixa ett nytt kontrakt utan kval. Upp till nästjumbon Östersund skilde det tolv poäng.

– Kollar man på sista matchen hemma mot Björklöven var det kanske inte det genrep man ville ha. Men borta mot Brynäs kände vi ändå att vi gjorde en bra match över 60 minuter. Där var det deras individuella skicklighet som avgjorde. Nu börjar allt om på noll så det är bara att ställa om.

Hur är stämningen i laget?

– Jag tycker att det känns bra. Efter matchen i fredags pratade vi om att nu släpper vi det som har varit. Nu är det fokus på att vinna fyra matcher. Då kan vi på något sätt radera den här säsongen och få den till något positivt i alla fall.

Är det en spänd eller mer uppsluppen stämning?

– Svårt att säga. Det gäller att ha lite av båda delarna för att det ska gå vägen.

”En chans för oss”

Västervik inleder mötet med Östersund med dubbla bortamatcher innan serien vänder hem till ACT-hallen för två matcher.

Hur ser du på upplägget att börja med två matcher på bortaplan?

– Inget speciellt så utan det är bara kul att det drar igång. Det är en chans för oss att stjäla en match eller två och få en hemmaplansfördel. Det ska bli kul.

Är känslan att ni har mer att vinna än vad ni har att förlora?

– Det är också svårt att säga. Vi kanske kommer in i play out som lite underdog. Då har man allt att vinna på ett sätt, men det finns ändå där att det är en allsvensk plats som står på spel. Klart att det finns något att förlora också.

Hur ser du på din roll i de kommande matcherna?

– Jag ska spela mitt spel och defensivt stänga ner deras toppspelare så mycket som det går. Det handlar om att göra ett hårt och gediget arbete i alla matcher i 60 minuter. 

Svårt ekonomiskt läge

Den senaste tiderna har det varit en hel del fokus på VIK:s svaga ekonomi. För bara några dagar sedan framkom det att klubben har en förfallen skatteskuld på närmare en miljon kronor. Därefter gick VIK ut och vädjade om ekonomisk hjälp för att klara säsongen.

Hur påverkar det laget?

– Såna saker är utom vår kontroll och jag tror inte att det påverkar gruppen så mycket. Vi har ett jobb att göra och det är att vinna fyra matcher mot Östersund. Det är där allas fokus ligger, säger Mattias Wigley.

Fakta

Spelschemat i play out:

Måndag 11/3: Östersund-Västervik

Onsdag 13/3: Östersund-Västervik

Lördag 16/3: Västervik-Östersund

Måndag 18/3: Västervik-Östersund

Ev. torsdag 21/3: Östersund-Västervik

Ev. lördag 23/3: Västervik-Östersund

Ev. måndag 25/3: Östersund-Västervik

Resultat mellan lagen tidigare under säsongen:

3/10 VIK-ÖIK 5-3

21/11 ÖIK-VIK 2-3 OT

20/1 VIK-ÖIK 0-2

1/3 ÖIK-VIK 5-3

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt