Annons:

Seger inför släkt och vänner:

Erik Gustafsson fick lämna hemstaden och matchen mot topplaget Oskarshamn med tre poäng. Foto: Ossian Mathiasson

Seger inför släkt och vänner: "Sådana matcher man gillar"

För andra derbyt i rad stängde Västerviks IK ner IK Oskarshamns vassa offensiv. Backen Erik Gustafsson fick då komma hem och jubla över tre poäng mot moderklubben.
– Vi tillåter inte IKO att göra någonting. Vår försvarsinsats är riktigt, riktigt bra, säger han.

Annons:

Efter den svaga säsongsstarten har Västervik verkligen kommit igång från jul och nyår och radat upp segrar och homogena insatser. 

I lördagskvällens derby mot IK Oskarshamn blev det seger med 3–0 efter mål Philip Rondahl, Ken Jäger och Alexander Lindqvist-Hansen. 

Nöjd med försvarsinsatsen

De största faktorerna segern var att VIK-ledningen återigen lyckades med sin specialutformade taktik mot IKO, målvakten Emil Kruse som storspelade och svarade för flera vassa räddningar och lagets uppoffrande spel i egen zon. 

– Det var en viktig seger i vår jakt på att komma topp åtta och samtidigt utöka avståndet till lagen som vi har bakom oss. IKO skapade ett par chanser och det kommer de alltid göra på en match. Över 60 minuter tycker jag att vi spelade ett jäkligt bra försvarsspel och höll dem på utsidan där de inte vill vara, säger Erik Gustafsson. 

Ett insläppt mål de två senaste matcherna mot IKO på, hur förklarar du det?

– De har ett annorlunda spel om man jämför med resten av lagen i allsvenskan, vilket gör att vi också måste spela på ett annorlunda sätt i defensiven. Det är kanske något som gynnar oss, det känns som att vi kommer upp rätt högt i banan, möter deras spelare och på det sättet får vi farten med oss hem och kan ha ett bra försvarsspel därifrån. 

Den 26-årige IKO-produkten är inne på sin femte raka säsong med Västervik och har spelat flera derbyn mot moderklubben genom åren. 

– Det är klart att det är speciellt, jag känner ett par spelare som spelar i IKO. Jag har familj, släkt och vänner som bor kvar i staden och det var kul att komma hit, framför allt när vi vinner, säger han. 

"Kanske en tråkig sak att säga"

Västervik kom till ett fullsatt Bege Hockey Center, över 3 100 åskådare, med häftig inramning och förstörde serietvåans feststämning. 

– Det är sådana matcher man gillar att spela. Det börjar bli vår och serien drar ihop sig på allvar. Att spela inför fullsatta läktare är riktigt kul. 

Tack vare de tre poängen är tiondeplacerade Västervik två poäng efter Södertälje på den åttonde och sista slutspelsplatsen med sex matcher kvar på programmet.

– Det är kanske en tråkig sak att säga men vi går in för att vinna varje match som är kvar och vet att vi kan vinna varje match också. VI går ut och vinner med 3–0 på bortaplan mot Oskarshamn. Det är bara att ta match för match, sen får man se hur långt det räcker.

Bildade backpar med nyförvärvet

I gårdagens match bildade Gustafsson backpar med den nye backen Edwin Johansson, som blev klar för klubben strax före transferfönstrets stängning vid midnatt mellan fredag och lördag. 

– Det är svårt att säga hur det ska vara när vi inte har gjort någon träning tillsammans. Vi blev inkastade på match direkt och det gick över förväntan. Det är stor, stark, fysisk, resolut och smart back. Han ska eloge för sin debut. 

Vad säger du om truppen som ni förfogar över inför avslutningen? 

– Jag tycker att vi har ganska mycket att komma med. Vi har en bra bredd och ett par spelare borta så det finns en del sparkapital. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvastervik.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt