VIK KOM TILLBAKA – FÖLL PÅ STRAFFAR FÖR FÖRSTA GÅNGEN

Västerviks IK föll med 2–3 efter straffar mot Karlskrona och lämnar Blekinge med en poäng. Foto: Ossian Mathiasson

Västerviks IK var i behov av en bra start på slutspelsserien. Bortamatchen mot Karlskrona genererade i en poäng då laget kvitterade i slutminuterna men föll på straffar för första gången denna säsong.

Västervik tog sig till slutspelsserien som åttonde och sista lag via en mycket stark säsongsavslutning.

I kväll inleddes slutspelsserien med bortamatch mot Karlskrona HK. Västervik började, precis som kvällens motståndare Karlskrona, serien med noll poäng samtidigt som de tre bäst placerade lagen i grundserien började med extra ”placeringspoäng”. Västerås erhöll tre poäng, Leksand två poäng och Karlskoga en poäng medan Modo, Karlskrona och Västervik startade på noll.

VIK var näst intill piskade att plocka poäng i premiärmatchen och de fick vända hem med en poäng i bagaget. Karlskrona vann med 3–2 efter straffar.

Tung start för VIK

Karlskrona fick den allra bästa starten när de gjorde 1–0 efter drygt sex minuters spel genom Viktor Liljegren som lyfte upp ledningspucken i nättaket efter ett långt anfall. Faktum är att hemmalaget kunde ha haft en större ledning då de bjöds på flera chanser samtidigt som Västervik hade svårt att hitta rätt på isen.

Efter prick tolv minuter kom Västerviks kvitteringsmål något oväntat när Filip Suchý utnyttjade ett slarvigt hemmauppspel, rundade hemmalagets målvakt och serverade Ken Jäger som la in kvitteringen i öppen kasse.

Det var ett mål som fick fart på gästerna från Småland som tog över spelet och gjorde en stark avslutning på första perioden.

Comebackande back gjorde mål

Direkt i starten av andra perioden återtog Karlskrona ledningen när Marcus Paulsson stod rätt placerad framför kassen och tog hand om returen som Emil Kruse släppte på Niklas Johanssons skott i slottet och det vidöppna målet kunde han inte missa.

Båda lagen hade svårt att komma till chanser i en tillknäppt andra period. Comebackande Erik Ullman utjämnade sedan till 2–2 när han skickade iväg ett skott från sin backposition som gick förbi en skymd hemmamålvakt i mitten av slutperioden.

VIK skapade flera heta chanser till att göra det tredje målet utan att få utdelning. Det var den tredje av lagets fem möten som gick till förlängning och VIK, som har vunnit de två tidigare matcherna på straffar, tog matchen dit igen efter en öppen och chansrik förlängning med goda chanser åt båda håll.

Första strafförlusten för VIK

Västervik hade vunnit åtta av åtta straffläggningar under säsongen men sviten bröts i Karlskrona då de gjorde två mål på Emil Kruse samtidigt som VIK missade två av tre straffar.

Övriga matcher i slutspelsserien slutade med att Leksand slog Västerås 3–0 och Karlskoga vann med 2–0 mot Modo.

Leksand toppar därmed serien med fem poäng och ligger en poäng före Karlskoga, två poäng före Västerås, tre poäng före Karlskrona, fyra poäng före Västervik och fem poäng före nollpoängaren Modo. I nästa omgång väntar Västerås på hemmais för Västervik.

Fakta

Karlskrona–Västervik 3–1 (1–1, 1–0, 0–1, 0–0, 1–0)

Första perioden: 1–0 (5.54) Viktor Liljegren (André Nordstrand, Kalle Miketinac), 1–1 (12.00) Ken Jäger (Filip Suchý, Kim Johansson)

Andra perioden: 2–1 (22.58) Marcus Paulsson (Hannes Johansson, Niklas Johansson)

Tredje perioden: 2–2 (48.42) Erik Ullman (Victor Öhman)

Avgörande straff: Axel Sundberg

Skott: 33–24 (14–7, 6–8, 10–7, 2–2, 1–0)

Utvisningar, KHK: 1x2 min, VIK: 2x2 min