Annons:

TUFFT LÄGE FÖR VIK EFTER FÖRLUST I ÖDESMATCHEN

Västervik föll i andra slutspelsmatchen och nu blir det svårt att nå förstaplatsen. Foto: Ossian Mathiasson

Västerviks IK är illa ute i slutspelsserien. Efter 1­–2-förlusten hemma mot Västerås IK har de sex poäng upp till serieledande Leksands IF.

Annons:

Västerviks IK fick med sig en poäng från öppningsmatchen i slutspelsserien mot Karlskrona HK och det var första straffläggningen som laget förlorade denna säsong efter åtta raka straffvinster.

Smålänningarna var därmed i ett stort poängbehov inför kvällens hemmamatch mot Västerås, som klev in i serien som etta i kraft av tre bonuspoäng men föll mot Leksand och ramlade ner till tredjeplatsen.

Kvällens match i Plivit Trade Hallen slutade med en 1–2-förlust för Västervik och med tre omgångar kvar får Västervik svårt att nå förstaplatsen. De ligger sex poäng efter Leksand och fem poäng kvällens motståndare Västerås.

Jobbig start för VIK

Precis som i premiärmatchen mot Karlskrona inledde Västervik urblekt mot Västerås och släppte till ett friläge efter några sekunders spel. Det första baklängesmål kom också efter drygt en och en halv minut genom den tidigare Västerviksspelaren Kalle Östman.

Ju längre perioden led desto bättre blev Västervik som klev in i duellerna och fick fart på skridskoåkningen.

När tjecken Filip Suchý åkte ut två minuter för hakning med fem minuter kvar av första perioden trodde nog många att Västerås, som var det överlägset bästa powerplaylaget i grundserien, skulle utöka sin ledning.

Tidigt avgörande i tredje perioden

I stället kom Västerviks kvittering – i numerärt underläge – efter en snabb spelvändning. Jacob Bjerselius, som bara gjorde ett mål på 52 grundseriematcher, fångade upp en förlupen puck, åkte ifrån bortabackarna och hängde upp kvitteringen med ett välplacerat handledsskott i bortre krysset.

Efter en jämn och mållös mittperiod tog Västerås tillbaka ledningen när Anthon Eriksson störtade fram på bortre stolpen och stötte in 2–1 sedan Johan Skinnars gått runt kassen och hittat en fristående medspelare.

Västervik hade svårt att skapa chanser och kunde inte komma ifatt målmässigt.

Övriga matcher i slutspelsserien slutade med att Modo, som stod på noll poäng, körde över Karlskrona och vann med 6–0 och toppmatchen mellan Leksand och Karlskoga slutade med att förstnämnda Leksand vann med 3–2 efter förlängning.

Västervik är jumbo i slutspelsserien och har sex poäng upp till ettan Leksand med tre matcher. I nästa omgång möts lagen i Dalarna.

Fakta

Västervik–Västerås 1–2 (1–1, 0–0, 0–1)

Första perioden: 0–1 (1.24) Kalle Östman (Marcus Bergman, Lukas Zetterberg), 1–1 (15.27) Jacob Bjerselius (Philip Rondahl) i spel fyra mot fem

Tredje perioden: 1–2 (42.32) Anthon Eriksson (Johan Skinnars)

Skott: 20–23 (5–11, 7–5, 8–7)

Utvisningar, VIK: 4x2 min, VÄS: 3x2 min

Publik: 1 045 åskådare