VIK på vinnarspåret igen - tog stark bortaseger i kväll

Västerviks IK tog en stark bortaseger mot Vita Hästen i HockeyAllsvenskan i kväll. Akrivfoto. Foto: Ossian Mathiasson

Västerviks IK:s supportrar är numer inte bortskämda med att deras lag vräker in mål i de allsvenska matcherna. Men vad gör det? I kväll räckte det med ett mål för att VIK skulle få med sig tre viktiga poäng hem från Norrköping.

Västerviks IK är på vinnarspåret igen. Laget vann kvällens bortamatch mot Vita Hästen, som kom till spel med fyra raka segrar, med matchens enda mål.

Stora matchhjältar blev målvakten Daniel marmenlind, som motade 32 skott och var riktigt bra, samt målskytten Rob Bordson.

Stark inledning av VIK

Den första perioden ägde lagen varsin halva av – Västervik den första och Hästen den andra.

Och det var också under VIK:s riktigt starka minuter som matchens enda mål kom.

Erik Ullman passade Rob Bordson som hittade rätt från sin backplats bakom en skymd Viktor Kokman i hemmakassen.

Skottstatistiken 1-8 efter den halva första perioden speglade matchen ganska väl. Och med tanke på att skotten när den första perioden var slut räknades in till 10-10, så förstår du att Vita Hästen både jämnade ut och tog över spelet.

Men det var ändå Västervik som var närmast att näta då Peter Krieger hade en trippelchans att göra 2-0 efter 14 minuter.

Marmenlind briljerade

Spelmässigt var även den andra perioden jämn. Några halvchanser åt båda håll, men perioden mållös.

Så långt en ganska tempolös och inte speciellt välspelad match. Västervik tajt i sitt försvarsspel och det syntes hur suget laget var på tre poäng efter fyra raka förluster i serien.

Den tredje perioden var bara halvminuten gammal när Hästens Istvan Bartalis hade en riktigt bra dubbelchans framför duktige Daniel Marmenlind i VIK-kassen, men ingen kvittering.

Hemmalaget tryckte på hårt i de inledande minuterna, mycket tack vare två numerära överlägen, och hade fyra-fem gyllene lägen att kvittera, men Marmenlind fortsatte att agera vägg.

Efter åtta minuters spel visade skottstatistiken 10-1 till Vita Hästen i perioden.

Kontrollerat och klokt

Utvisningarna duggade tätt i den tredje perioden, och förryckte spelet en hel del.

Det var dock inget som VIK verkade förlora på. Under slutminuterna spelade laget kontrollerat och klokt, och Vita Hästen var aldrig riktigt nära.

Istället var det Västervik som skapade några kanonlägen att avgöra matchen.

Med två minuter kvar skickade VIK pucken till en icing. Kokman i Hästen-målet ut och sex utespelare på isen. Men VIK höll undan och 0-1 blev slutresultatet.

I och med segern skapade sig VIK lite luft till AIK och Mora under kvalstrecket, och skapade samtidigt kontakt med lagen ovanför i tabellen.