Fem raka mål och viktig derbyseger:

Mikael Johansson var förstås nöjd efter derbysegern.

Fem raka mål och viktig derbyseger: "Med i racet"

Västerviks IK visar fortsatt fin form och är nu uppe på åttondeplats, som innebär fortsatt spel efter grundseriens slut. Fredagens hemmaseger med 5-3 mot Vita Hästen var både rättvis och viktig.
– Vi är verkligen med i racet (om topp åtta) och möter dom lagen vi slåss med framöver nu, det blir kul, säger VIK-coachen Mikael Johansson efter segern.

Västervik fick en rejäl mardrömsstart på matchen, då Oliver Nordberg bröt in framför mål och satte 1-0 till Hästen redan efter knappa minuten. Inte nog med det. Sju minuter senare sköt Marcus Fagerudd från sin backplats och det var 2-0 till gästerna.

Strax därefter fick Hästen även spela numerärt överläge och kunde egentligen ha stängt matchen med ett mål där. Istället svarade VIK för riktigt bra försvarsspel och Hästen var inte nära att utöka ledningen. I slutminuten, i spel fyra mot fyra, slet sig Darren Nowick loss djupt i anfallszonen. Han serverade Oskar Drugge som tryckte in en otroligt viktig reducering till 1-2, 26 sekunder innan pausvilan.

– Första var inte alls bra, vi var lite för långt ifrån dem och de satte press och var jäkligt effektiva. VI har ett par bra chanser också, men gör inte mål. Skönt att vi fick göra ettan där, så vi kände att vi hade häng, säger Johansson.

Mycket bra andraperiod

Om den första perioden inte var bra, med VIK-ögon sett, så var den andra raka motsatsen. Västervik spelade med högre tempo och det gav resultat efter nio minuter, då Emil Alba satte sitt nionde mål för säsongen. Med en man mer på isen hittade Rob Bordson in till Alba som kvitterade. Oskar Drugge, som klev från utvisningsbåset till friläge, revs ned och hemmalaget tilldömdes straff. Ken Jäger fick förtroendet att lägga den, men Viktor Kokman i Hästens mål var bra med och räddade.

Dryga minuten senare tog Västervik ledningen när Rob Bordson petade in 3-2 i en rörig situation framför Kokman. I samband med det blev det även numerärt överläge för VIK. Lukas Wernblom, ren i slottet, fick en retur rakt på klubban och tryckte in 4-2 inför en extatisk hemmapublik.

Kontrollerad avslutning

Den tredje perioden visade Västervik åter upp sitt fina försvarsspel. Vita Hästen hade mycket puck och jagade reducering, men det var inte många lägen som dök upp. VIK stängde och kontrollerade matchbilden ordentligt. Mitt i Vita Hästens jakt på mål kom Erik Aterius och Oscar Pettersson fria mot Kokman. Aterius spelade över till Pettersson och det var 5-2 med fem minuter kvar.

Ett skolboksexempel på hur man gör mål två mot noll. Vita Hästen lyckades reducerade genom Arvid Aronsson.