Annons:

FRÅGA JURISTEN: Grannen kapar grenar på mitt träd!

Juristen Sanna Danielsson från LRF Konsult svarar på läsarnas frågor. Denna vecka behandlas rättsförhållandet mellan grannar.

FRÅGA:

Hej! På min tomt står ett träd där vissa grenar växer över staketet och in till grannen. Grannen har nu kapat av dessa grenar jäms med staketet och på så sätt förstört trädets utseende. Är detta verkligen ok?

/Anonym

SVAR:

Hej! Och tack för att du vänder dig till mig med din fråga.

Reglerna kring grenar och rötter som växer över tomtgränser finns i 3 kap. 2 § jordabalken. Där stadgas att om en gren eller rot tränger in på grannfastigheten, och därmed orsakar olägenhet, får fastighetsägaren ta bort dessa.

För att betraktas som en olägenhet ska missförhållandet vara av betydelse. Så kan vara fallet om en gren eller rot medför skada på fastigheten eller försvårar nyttjandet av denna. Att en gren skymmer solen på verandan, tappar sina löv på en välvårdad gräsmatta eller att en rot kryper in under plattor och därigenom ändrar läget på dessa anses utgöra olägenheter.

Om gren eller en rot istället sticker in på en mer vildvuxen del av tomten är detta knappast att betrakta som en olägenhet för fastighetsägaren. Tilläggas bör att det i lagen enbart talas om gren och rot. En stam som tränger in över tomtgränsen får inte avlägsnas. Man får som granne inte heller ta bort rötter eller grenar på ett sådant sätt att trädet dör av ingreppet. Detta är då att likställa med att trädet tagits bort helt.

Ägaren till den tomt där trädet står ska dock förts själv ges möjlighet att vidta åtgärder om ett borttagande kan väntas ge betydande skada för denne. Görs dock inte detta står det grannen fritt att kapa överhängande grenar och rötter på egen bekostnad. Innan detta görs bör trädets ägare få meddelande om den åtgärd man tänker vidta.

Ingreppet måste dock göras med stor försiktighet. Skulle trädet dö som ett resultat av grannens agerande kan denne bli ersättningsskyldig. Att som granne på eget initiativ vidta åtgärder kan dessutom innebära en brottslig handling i form av egenmäktigt förfarande eller skadegörelse, som både kan innebära skadestånd samt även böter eller fängelse.

Då det verkar som du själv inte getts tillfälle att åtgärda problemet samt att grannens åtgärd förstört trädets utseende har du möjlighet att kräva skadestånd för den skada som du åsamkats. Stöd för detta hittar du i 2 kap. 1 § skadeståndslagen. Dock kan det bli svårt att avgöra hur stor sakskada du drabbats av genom din grannes handlande. En möjlig väg skulle även kunna vara att polisanmäla grannen för egenmäktigt förfarande ( 8 kap. 8 § brottsbalken) eller skadegörelse (12 kap. 1 § brottsbalken).

Observera att rekommendationen dock är att först rådgöra med jurist innan du själv vidtar åtgärder. Både för att få hjälp och för att bevara god grannsämja i så stor utsträckning som möjligt. 

Vill du ställa en fråga kring juridik? Maila sanna.danielsson@lrfkonsult.se

Sanna Danielsson, LRF Konsult i Västervik och Vimmerby

0 kommentarer

Lägg till ny kommentar

Kommentar *

Ditt namn*

Din e-post* (publiceras ej)

+ =

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt