Annons:

VIK vet hur man sänker värsta rivalen – så är läget i laget inför derbyt

Västerviks IK jagar tredje raka derbysegern mot rivalen IK Oskarshamn. Foto: Ossian Mathiasson

VIK vet hur man sänker värsta rivalen – så är läget i laget inför derbyt

I två raka derbyn har Västerviks IK stängt ner IK Oskarshamns offensiv och tagit sex poäng. Att VIK skiftar taktik till säsongens fjärde derby är inte särskilt troligt.
– Vi är på det klara med hur vi ska spela. Vi har redan gått igenom en hel del och kommer gå igenom mer imorgon, säger tränaren Mattias Karlin.

Annons:

Västervik har lämnat allsvenskans bottenskikt och kontraktet är i praktiken säkrat efter fem segrar på de sex senaste matcherna. Just nu ligger Västervik på åttonde plats på samma poäng som nian Södertälje och äger den sista platsen till slutspelsserien. 

Det är i första hand Västervik, Södertälje och Björklöven som slåss om åttondeplatsen då Karlskrona har sju poäng tillgodo med fyra matcher kvar. 

– Det är klart att det är vad vi har drömt om ett tag. Nu har vi kommit dit vi vill vara och vi vill naturligtvis vara kvar där till grundseriens slut, säger Mattias Karlin. 

Vad finns det för bitar som har gett er framgång?

– Grabbarna har mognat och vi har hittat en nivå som passar i allsvenskan. Vi kom in med i stort sett 20 nya spelare som inte har spelat i allsvenskan tidigare, det är klart att det inte är så enkelt. Nu vet de vad som gäller varje dag. Vi levererar inte alltid bra hockey men vår lägstanivå är mycket högre nu än tidigare. Vi är tryggare i allt vi gör och litar mer på varandra, säger Mattias Karlin. 

"Gått igenom en hel del"

Västervik möter länsrivalen och tabelltvåan IK Oskarshamn i ett derby som kan bli säsongens sista om inte VIK tar sig till slutspelsserien och vinner den. 

Inför morgondagens derby har VIK plusstatistik på IKO då de har vunnit de två senaste fighterna med 3–1 och 3–0 efter två taktiskt väl genomförda matcher med fokus på att sätta försvarsspelet.

Kommer publiken få se ett VIK som spelar likadant i morgon?

– Vi är på det klara med hur vi ska spela. Vi har redan gått igenom en hel del och kommer gå igenom mer imorgon. Grabbarna vet mycket väl hur vi ska spela, säger han. 

Vad är nyckeln till segern?

– Att vi håller oss till det vi kommer överens om före matchen och det är vad vi har gjort väldigt bra på sistone. Sedan handlar det lika mycket om att hålla oss på banan, ta vara på målchanserna och våga göra saker. 

Forwarden missar derbyt

Oskarshamn vill gärna få sista ordet mot Västervik efter två raka förluster och Karlin tycker att IKO har ett starkt lag på alla positioner. 

– De har varit starka i båda ändarna under säsongen. De spelar med mycket fart så det gäller att vi är med hemåt, annars uppstår jätteytor. 

Jens Holmström, forwarden som missade hemmamatcherna mot Pantern och Tingsryd på grund av sjukdom, är tillbaka i laget. Forwarden Alfred Andersson är dock sjuk och spelar inte onsdagens derby och backen Niklas Folin är borta sedan tidigare. 

"Får se vilka som byter om"

VIK har samtliga tre målvakter – Emil Kruse, Isak Ragnevad och Adam Ohre – tillgängliga och Karlin har inte bestämt vem som står derbyt. Det mesta talar ändå för att det blir Emil Kruse som har presterat på en mycket hög nivå den senaste tiden.

– Vi har tre tillgängliga målvakter så vi får se vilka två målvakter som byter om.

IKO saknar Emil Carnestad och Arsi Piispanen på grund av skador men Anton Björkman är tillbaka i truppen. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvastervik.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt