TVÅ FÖRÖDANDE MINUTER FÄLLDE VIK MOT MODO

Gerry Fitzgerald inledde målskyttet när Västerviks IK tog emot Modo i HockeyAllsvenskan på söndagskvällen. Foto: Ossian Mathiasson

Två förödande minuter i mitten av den andra perioden sänkte Västerviks IK i kvällens hemmamatch mot Modo. VIK tappade då 1-0 till 1-3, och man lyckades sedan aldrig komma närmare än 2-3, vilket blev slutresultatet.

Noll mål i den första perioden, Fem i den andra. Noll i den tredje.

Det är sannerligen inte helt enkelt att på ett logiskt sätt sammanfatta kvällens match i HockeyAllsvenskan mellan Västerviks IK och Modo.

Det saknades visserligen inte chanser i den första perioden, men målen de uteblev.

Då tänkte nog många på hur det har varit för Västerviks IK den senaste tiden, men de tankarna kunde man släppa i den andra perioden.

För då fullkomligt exploderade de båda lagen.

Mardrömsminuter

Hemmalagets skyttekung Gerry Fitzgerald inledde med att göra 1-0 tidigt i den andra perioden. I powerplay la Oscar Drugge ut pucken till Fitzgerald som direktsköt in ledningsmålet.

VIK höll ledningen i knappa tio minuter. Sedan rasade det ihop totalt.

Inom loppet av dryga två minuter i mitten av perioden gjorde Modo tre mål.

1-1 styrde Aleksi Haponiemi in, snyggt framspelad av ex-VIK:aren Patrik Karlkvist.

Strax därefter hade VIK en jättechans, men returen gick rakt ut i banan, friställde Haponiemi som gjorde sitt andra mål – fri med Daniel Marmenlind la han pucken iskallt i mål.

Karlkvist assisterade sedan också till 1-3, som Edwin Hedberg gjorde mot ett passivt VIK-försvar.

Psykologiskt viktigt mål

Just då kändes Västervik som ett slaget lag. Det gick så fort, och det var många huvuden som hängde.

Efter 19.59, med en sekund kvar av mittperioden alltså, tände dock Viktor Liljegren hoppet då han lyckades reduceras till 2-3.

Energi och momentum till VIK inför den öppna slutperioden.

Där handlade det inledningsvis mest om ställningskrig. VIK fick chansen att spela i numerärt överläge mitt i perioden, men det blev resultatlöst.

Massiv press

Med tre minuter kvar att spela tog VIK-tränaren Mattias Karlin ut Daniel Marmenlind ur kassen och satsade på sex utespelare.

Men trots en massiv och konstant press under slutet lyckades inte Västervik få in pucken.

I och med kvällens resultat inkasserade Västervik sin andra raka förlust, sin svit om fyra hemmamatcher i rad med poäng bruten, och likaså bröts vinstsviten på tre raka mot Modo. Samtidigt tog Modo sin första bortaseger för säsongen.

De båda lagen ligger kvar på sina placeringar i tabellen, men nu skiljer bara sex poäng mellan sexan Västervik och elvan Modo.