Annons:

Så ska VIK ta nästa steg med Gudmundsson:

Martin Gudmundsson berättar om beslutet att ta över Västerviks IK och arbetet med att få unga spelare att ta nästa steg i sina karriärer. Foto: Tobias Sterner/Bildbyrån

Så ska VIK ta nästa steg med Gudmundsson: "Vill försöka få ut spelarnas max"

Martin Gudmundsson är ny huvudtränare i Västerviks IK och har i ett tidigt skede fått en bra bild av nya klubben. 
– Det är en roligt rolig utmaning att lilla Västervik är med och tampas med de stora drakarna. Jag gillar sådana utmaningar skarpt, säger Martin Gudmundsson. 

Annons:

Västerviks IK:s succétränare Mattias Karlin har lämnat för Modo. I dag presenterade Västervik vem som tar över tränarsysslan till kommande säsong. 

34-årige Martin Gudmundsson är namnet på VIK:s nye huvudtränare. Han kommer närmast från Wings HC Arlanda i Hockeyettan och har dessförinnan ett långt förflutet som spelare och tränare i Almtuna. 

– Det ska bli kul att köra igång i Västervik så småningom. Det är skönt att det har blivit klart och att jag har landat i det här beslutet att ta över Västervik, säger Mrtin Gudmundsson. 

"Helheten var väldigt bra"

Västerviks sportchef Emil Georgsson hörde av sig till Martin Gudmundsson för några veckor sedan och frågade om han var intresserad av tränaruppdraget i VIK.

Vad var det som gjorde att du valde att tacka ja?

– Emil (Georgsson) gav först och främst ett gott intryck när han presenterade klubben med hur de jobbar, hur det ser ut i och runt laget och hur styrelsen fungerar. Helheten som presenterades för mig var väldigt, väldigt bra. Det var väl det som föll på till slut, att man får en familjär och nära relation till många i och kring laget. Det är många som gör mycket. Man ska få ut ganska mycket av lite resurser, det är fantastiskt kul att jobba med sådana utmaningar. Det är egentligen det jag har gjort under fyra a-lagssäsonger i Almtuna. Jag är ganska van med att jobba på det sättet, säger Martin Gudmundsson. 

Är Västervik och Almtuna två allsvenska klubbar som påminner mycket om varandra?

– Det är en liknande budget i alla fall om man tittar över tid, sedan är det lite annorlunda när man kommer upp till en större stad som Uppsala. Det blir kanske inte samma vi-känsla och man kommer inte nära varandra på samma sätt som jag känner att man kommer göra i Västervik. Det är en mindre stad där hockeyn är nummer ett. Går man på stan i Uppsala så vet de knappt vad Almtuna är. Det är mer av en akademikerstad och än mer fotboll i och med att Sirius ligger i allsvenskan. 

"Jag gillar konceptet skarpt"

Gudmundsson kommer från den lilla byn Furudal i Dalarna och har som spelare representerat Mora, Halmstad och Almtuna i Hockeyallsvenskan och Wings i Hockeyettan. Han har därefter haft flera tränaruppdrag i Almtuna i sju säsonger och en kort sväng i Wings för att nu hamna i småländska Västervik.

– De är hockeytokiga i Furudal. Jag var i Mora under min juniortid och det är en mindre ort där hockeyn är nummer ett. Jag gillar konceptet i Västervik skarpt och det föll mig i smaken väldigt bra.

Han berättar att han är van vid att jobba med och utveckla unga spelare som vill ta nästa steg i sina karriärer. 

– Vi kommer kanske inte få de färdiga spelarna och de som är klara toppspelare i ligan. Vi måste utveckla och jobba med spelarna och tänka 360 grader runt ett par gånger för att hitta rätt väg och ta spelarna till en ny nivå. Jag måste tänka till eftersom det inte kommer en färdig spelare som vi vet gör 50 poäng för oss. Vi plockar dit duktiga spelare som kanske inte har fått ut sin fulla potential i tidigare klubbar.

Han har under sin tränartid i Almtuna jobbat med spelare som Gustav Lindström, Jakob Ragnarsson, Albin Lundin och Fredrik Forsberg som har tagit nästa kliv i sina karriärer. 

– Vi har tagit fram ganska många spelare som är i NHL, SHL eller topplag i Allsvenskan. I min roll som tränare vill jag försöka få ut spelarnas max och se till att de lyckas. Mitt mål är att se spelarna lyckas och ta sig vidare i sina karriärer. 

Hur ska du sätta din prägel på Västervik när du kliver in efter Mattias Karlin?

– Han har gjort ett fantastiskt jobb med att ta upp och etablera klubben i allsvenskan. Att ha en bra struktur i det defensiva är nyckeln för att kunna vara med i allsvenskan och nosa lite högre upp. Vi måste börja i den änden och fortsätta bygga vidare på det Västervik har gjort bra över tid med ett ruggigt bra och snabbt omställningsspel. Det snabba omställningsspelet har burit frukt och varit jävligt jobbigt att möta så det är inget som man ska ändra på.

"Kan inte byta chanser med dem"

Han betonar återigen att det blir fokus på det defensiva spelet. 

– Det kan låta tråkigt men ska man vara med i toppen och jaga storklubbarna så kan man inte och åka och byta chanser med dem. De har så pass skickliga spelare. Man måste ha en liten annan plan för att få med sig poäng i matcherna. Vi måste ha ett ruggigt bra powerplay som gör att vi vinner matcher, det ska vi lägga mycket krut på. 

Hur ser målsättningen ut?

– Målsättningen ska vara att förbättra, styra upp och vidareutveckla verksamheten. Mattias och Emil har tagit det till en viss nivå och nu vill klubben ta ett steg till i fysträningen och strukturen i isträningarna och kanske addera lite mer mängd i träningen. Det är något jag har fått till mig. Jag är duktig på att hitta nycklarna för att utveckla spelarna ännu mer, rent fysiskt men även individuellt i de små delarna som kan göra att de tar nästa steg i sin karriär. 

När flyttar du till Västervik?

– Jag bygger hus i Uppsala så det börjar närma sig slutet. Jag kommer vara i Västervik till och från varje vecka så jag pendlar fram och tillbaka. Jag är kanske nere tre-fyra dagar och kör på med Emil för att sedan åka upp till familjen i Uppsala och slutföra husbygget. Jag kommer hålla på så fram till i mitten på juli, sedan flyttar jag ner hit permanent och installerar mig.

Oklart vem som blir assisterande

Det är i dagsläget oklart vem som ska fungera som assisterande tränare till nyrekryterade Gudmundsson. Enligt Gudmundsson ska Emil Georgsson lämna tränarbänken och endast fokusera på sportchefsrollen. 

– Allt har gått snabbt på slutet i och med att rekryteringsprocessen har tagit lite tid, vilket jag förstår. Det var snabba ryck i slutet så vi har inte hunnit prata så mycket om det. Det är en sådan sak som kommer upp i dag och framåt. Emil har förmodligen sina idéer och jag har förmodligen något namn som jag kan presentera för honom. Vi får sy ihop det därifrån. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvastervik.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt