Annons:

Västervik Framåt arrangerade kväll för nyföretagare  – ”En motor för tillväxt i kommunen”

Entreprenören Elina Åkerlind föreläste på Västervik Framåts företagarkväll "Start me up" under onsdagen. Foto: Caroline Björkgren, Västervik Framåt

Västervik Framåt arrangerade kväll för nyföretagare – ”En motor för tillväxt i kommunen”

 Västervik Framåt provar något nytt i sitt arbete för att stötta nyföretagare i kommunen och arrangerade under onsdagskvällen för första gången konceptet ”Start me up”. Kvällen bjöd på ett fullspäckat program med matnyttiga föredrag för den som är ny företagare, mingel och en inspirationsföreläsning av entreprenören Elina Åkerlind.  

Annons:

Under onsdagskvällen samlades nya företagare, personer som funderar på att starta företag, och representanter från näringslivet för en helkväll på Bryggaren. Bakom kvällen ”Start me up” står Västervik Framåt som provade konceptet som ytterligare ett sätt att nå ut till och stötta småföretagare i kommunen.

De 110 platser som fanns till förfogande blev snabbt uppbokade. Även kommunens UF-företag (Ung företagsamhet på gymnasieskolorna) var inbjudna, berättar Peter Göransson på Västervik Framåt.

 – Det är de yngsta företagarna i kommunen. Vi vurmar väldigt mycket för dem och tycker det är ett viktigt gäng att ta in i olika sammanhang. För oss är de riktiga företagare, och det finns en hel del unga, härliga människor som är drivna och som har idéer som de vill starta efter skolan. Det här är ett sätt att involvera dem i näringslivsaktiviteter.

 Under kvällen fick deltagarna chans att träffa och ställa frågor till företrädare för exempelvis banker, försäkringsbolag, redovisningsbyråer och organisationer.

 – Vi drivier ju sedan flera år de här starta eget-kurserna, och där märker man vad deltagarna intresserar sig för och vill veta lite mer om, säger Peter Göransson om kvällens utbud. Tanken är att komplettera med fristående utbildningar i olika ämnen, tillägger han.

Skapa bredd i utbudet medveten strategi

Senaste året har Västerviks framåt utöver sina Starta eget-kurser, branschnätverk och företagsfrukostar ”07:30”, även startat upp en afterwork för solo- och mikroföretagare, med namnet ”17.30”. 

– Av Sveriges cirka 1 200 000 företag så består ungefär 900 000 av en person, alltså soloföretag, och 250 000 av mikroföretag, så det är självklart att det är en grupp som förtjänar uppmärksamhet. Att skapa bredd i vårt utbud är en medveten strategi, förklarar Peter. 

 – Vi märker att de olika formaten och tiderna attraherar olika målgrupper. Och vi känner att vi med de här komplementen täcker upp lite nya segment av näringslivet och når ut till så många som möjligt. ”17:30” har verkligen täckt upp ett behov och gör affärsmässig nytta men också social.

 Vad har era förhoppningar för kvällen varit?

 – Vårt främsta mål är att visa att det finns mycket uppbackning för den som vill starta företag, både från oss och alla våra samarbetspartners. Vi jobbar tajt med både banker, redovisningsbyråer, Almi, Region Kalmar och en hel drös med andra aktörer, svarar Peter och fortsätter:

 – Mikroföretag är en väldigt stor andel av Sveriges företag, så det är en kategori som är viktig för näringslivet och som vi behöver och vill och ska finnas till för som support. De är en viktig motor för tillväxt i kommunen.

 Hur gick det och har responsen varit efter kvällen?

 – Det var jättehärligt, och jag tycker vi fick till en bra mix i programmet, med både ”hårda och mjuka aspekter av att driva företag”. Elina Åkerlind som delade med sig av sin entreprenörsresa gav både det lite mindre perspektivet och det större i och med att hon jobbat både med start ups och större företag. Det var inspirerande, energifyllt och karismatiskt.

–      Vi har fått jättefin och uppmuntrande återkoppling, så det känns bra!

 Kommer ni satsa på konceptet igen?

 – Det hoppas vi! Nu valde vi att lägga den här på vårkanten, men kanske kan det hända att vi kör igen till hösten, eller nästa vår igen. Vi kommer att utvärdera det här och försöka ta in kommentarer och synpunkter. Nu satsar vi för fullt på en tredje omgång av 17.30 i april, näringslivsfrukosten den 4 maj och Tillväxtdagen 1 juni.

 Går det att se resultat på något sätt av alla företagssatsningar?

 – Tittar man på statistiken så startade det några färre företag under 2022 jämfört med året innan, men målet är att hålla upp intresset, frekvensen och aktiviteter. Att vara en support och att stötta. 

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvastervik.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt