Annons:

Turismen fortsätter att öka – ”Västervik är verkligen en vinnare”

Gästnätterna i Västervik fortsätter att öka. Foto: MostPhotos

Turismen fortsätter att öka – ”Västervik är verkligen en vinnare”

Västervik fortsätter att stärka sitt varumärke som sommarstad, och trots pandemiåren har gästnätterna i kommunen ökat med 20 procent sedan 2019. Ny statistik från Statistiska centralbyrån visar att turismen och gästnätterna ökade även förra året, och dessutom har nu de utländska turisterna hittat tillbaka efter pandemin.  

Annons:

Sedan 2019 har Västervik trots pandemin ökat sina gästnätter med hela 20 procent och är nu med 468 000 gästnätter 2022 nära den magiska gränsen 500 000, det visar statistik från SCB som nyligen släppts gällande 2022. Mellan år 2021 och 2022 ökade gästnätterna med 7 procent. Att Västervik lyckats så bra trots pandemi och restriktioner beror på flera saker tror Jakob Franzén, destinationsutvecklare på Västervik Framåt:

– Vi tyckte att vi hade positiva siffror redan 2019, men Västervik är verkligen en vinnare också de senaste åren. Dels så har vi en stor kommun med närhet till hav och natur som passade under pandemin, men också det faktum att vi mitt i detta blev Årets sommarstad har verkligen bidragit till att Västervik är ett hett alternativ på nationella turistkartan, säger han i ett pressmeddelande från Västervik Framåt. 

De utländska turisterna ser ut att ha hittat tillbaka, inte bara till Västervik utan hela Kalmar län. Nivån när det gäller just turister från utlandet är nu tillbaka på samma nivå som 2019.  

Att de inhemska turisterna i större utsträckning hittade till Västervik under pandemin än innan tror Västervik Framåt beror på lyckade marknadsföringskampanjer under hela perioden. 

– Vi var tidiga med att ställa om vår marknadsföring under pandemin där vi hittade rätt ton och budskap genom hela den tiden, även när restriktionerna släppte. Det skapade nog både ett förtroende och en nyfikenhet för Västervik. Sen är ju besöksnäringen här grymma på att leverera själva, de verkligen glänser i hela Sverige. Utmaningen 2023 blir att bibehålla den svenska besökaren och fortsätta att öka på utlandsresenären, säger Niklas Lind, marknadschef på Västervik Framåt. 

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvastervik.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt