Annons:

Moderaternas topptrio på kampanjturné i länet:

Moderaternas topptrio till riksdagsvalet Lars Engsund, Marie Nicholson och Emil Jörgensen var på kampanjturné i länet. Foto: Pressbild

Moderaternas topptrio på kampanjturné i länet: "Behöver inte mer skatter"

Moderaternas topptrio till riksdagsvalet var i fredags på kampanjturné runt om i länet. Tre frågor fick extra mycket fokus. Föga förvånande var det energifrågorna, brott och straff samt skatt och arbete som lyftes fram.

Annons:

Valdagen närmar sig med stormsteg. Som ett led i förberedelserna inför det gav sig den moderata topptrion Marie Nicholson, Lars Engsund och Emil Jörgensen ut på en kampanjturné i länet i fredags. 

Dagen inleddes tidigt i Emmaboda, fortsatte i Kalmar och avslutades i Västervik. 

– Folk är alltid gladare på fredagar, så det har verkligen varit trevliga samtal, säger Marie Nicholson (M), som toppar länets riksdagslista för partiet.

Fel att lägga skulden på Putin

De tre moderata kandidaterna hade framför allt fokus på tre frågor. En var förstås den brinnande punkten om energifrågor.

– Jag är sprungen ur kärnkraftsbranschen och huvudpoängen är att vi inte kan ha det så här. Det har varit 20 år av nedmontering av ett världens bästa fungerande elsystem. Nu har vi extremt höga priser och upplever en effektkris. Vi har ingen energikris, men vi saknar effekt i elområde fyra och delvis även i trean. Därför får vi Europapriser. Efter nedläggningen av två reaktorer vid Ringhals har läget förvärrats, säger Lars Engsund. 

Han menar att branschen måste få långsiktiga spelregler.

– Det handlar om investeringsstöd, tillståndshantering, ändrade regelverk både vad gäller vind- och kärnkraft. Det måste till en utbyggnad av stamnätet från norr till söder. Man måste veta var man har politiken och om politiken ställer till det, så ska staten stå för kostnaden. Vi behöver lösa det här både kort- och långsiktigt. 

Socialdemokraterna lägger skulden på Putin. Är det fel?

– Det är helt fel. Vi har ingen fungerande effektbalans. Hade vi varit självförsörjande, så hade vi varit oberoende. Det är fakta och inget politiskt spel. Det finns inga nettoexportörer från elområde tre eller fyra. 

"Fler poliser i yttre tjänst"

Brott och straff är en annan viktig fråga för Moderaterna i valet. 

– För min del är det uppdelat i två delar. Jag har levt nära olika kvinnor som blivit utsatta för hedersvåld och hedersproblematik. Det är personligt för mig och jag har också haft mäns våld mot kvinnor nära mig. Det som har slagit mig är hur fruktansvärt orättvisa straff det är för de här männen. Man kan få tio dagars samhällstjänst för hedersrelaterade brott. Det jag är rädd för att förtroendet för samhället kan vackla och att vi riskerar att förlora de här människorna. Förtroendet som byggt det här samhället måste återupprättas. Det måste till rimliga straff och rimliga ersättningar också, säger Emil Jörgensen.

Något som oroar Emil Jörgensen är också den ökade gängproblematiken, som inte minst syns i länets residensstad Kalmar.

– Det kanske inte finns i Vimmerby eller Västervik ännu i samma utsträckning, men det finns i Kalmar. Vi föreslår dubbla straff för att få bort dem från gatan. Det behövs enorma resurser till både polis och sociala myndigheter för att motverka det här tidigt. När jag var yngre hade vi en kvarterspolis som gick omkring och som alla kände vid namn. Jag tror på den modellen, att jobba ännu närmare människorna i utsatta områden. 

Partiet vill se en betald polisutbildning. 

– Man måste aktivt rekrytera fler poliser i yttre tjänst.

Har det inte blivit betydligt fler poliser under Socialdemokraternas regeringstid?

– Antalet anställda har ökat, men det är många som sitter bakom skrivbordet och är administrativa. Det behövs också, men det måste till fler poliser i yttre tjänst. Poliser i yttre tjänst per capita har inte ökat under de senaste åtta åren. 

Behöver inte fler skatter

Marie Nicholson talade om vikten av att fler och högre skatter verkligen inte behövs, enligt Moderaterna.

– Vi är på väg in i en lågkonjunktur och kostnaden för välfärden stiger. Det kommer bli tuffa tider för hushållens ekonomi. Mer skatter behöver vi verkligen inte, utan vi behöver fler som betalar skatt och fler som kommer ut i arbete, säger hon.

Att invandrare lär sig svenska är en förutsättning för att få fler i arbete, menar hon.

– Varannan vuxen invandrare är inte självförsörjande. Samtidigt har vi arbetskraftsbrist, inte minst i länet. Det är ofta yrken som inte nödvändigtvis kräver specifika kvalifikationer. Då är det jätteviktigt att kunna det svenska språket. Ett förslag från oss är att sätta ett bidragstak så man går från bidrag till arbete. Därför är det viktigt att sänka inkomsten för låg- och medelinkomsttagare. 

Går det att göra något ytterligare för att försöka få arbetslösa mot de yrken där det är störst brist?

– Det handlar om att öka språkkraven. Att lära sig svenska är avgörande för att komma ut på arbetsmarknaden. Men då kan man inte få lika mycket i bidrag som i arbete. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt