Annons:

BESKED OM SKOLORNA PÅ LANDSBYGDEN: DESSA RÖR VI INTE!

Kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M) presenterade på måndagen majoritetens tilläggsbudget. Foto: Arkivbild

BESKED OM SKOLORNA PÅ LANDSBYGDEN: DESSA RÖR VI INTE!

Landsbygdsskolorna får leva vidare och personaltätheten inom förskolorna och skolorna i kommunen ska förstärkas. Det var de tyngsta beskeden när majoriteten på måndagen presenterade sin tilläggsbudget.

Annons:

Trots en omvärld som gungar, en ogynnsam inflation och många andra faktorer som skapar tuffa förutsättningar, menar Västerviks styrande majoritet att det finns utrymme att göra satsningar. Dessa presenterades vid en presskonferens på måndagen i samband med att tilläggsbudgeten för 2024 offentliggjordes.

– Även om inflationen är på väg ner, och 2025 och 2026 ser ut att bli lite bättre, väljer vi att vara lite försiktiga och återhållsamma. Men vi kan konstatera att vi har en stark ekonomi som ska användas klokt, så det finns möjlighet att också göra satsningar. Då vill vi, precis som vi har resonerat kring ända sedan i våras, prioritera barn och ungdomar. Det svåra har varit att göra en avvägning både på kort och lång sikt, men det har varit viktigt för oss att den här satsningen är långsiktig, säger kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M).

Inga pengar tas från RUR

Totalt är det 23 miljoner kronor som man frigör och nu tillför den budget som fullmäktige tog i juli. 16 miljoner går till barn- och utbildningsnämnden, fyra miljoner till socialnämnden och tre miljoner till kommunstyrelsen.

– Pengarna tas alltså inte från resultatutjämningsreserven (RUR), utan den är kvar och intakt. Den använde vi av redan i budgeten, men vi vill ha en stabil reserv om oförutsedda saker händer i omvärlden, säger Harald Hjalmarsson.

Barn- och ungdomsnämnden får alltså den större delen av de nya pengarna. 16 miljoner kronor extra läggs in i ramen och av dessa tillfaller nu 11,5 miljoner kronor grundskolan F-9 och 3 miljoner kronor förskolan.

Ökad personaltäthet

Men de som hoppas på att beslutet om nedläggningen av förskolan Gullvivan skulle påverkas av dagens besked, kan sluta hoppas. Det beslutet ligger kvar. Detsamma gäller rivnings- och uppbyggnadsbeslutet av Älvdansen, den tillfälliga stängningen av nattis samt slopad återkomst av mobilt fritids på landsbygden.

– Vi har väldigt många tomma platser inom barnomsorgen och pengar ska inte gå till tomma platser, och även om exempelvis försöket med den mobila fritidsgården var lyckat så måste skolan vara prio ett, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Andreas Billtorp (M).

– Fokus har varit personaltäthet och kvalitet. Vi ska bibehålla personaltätenheten, med ambitionen att höja den – både inom skola och förskola.

Landsbygdsskolorna blir kvar

Ett annat besked var att landsbygdsskolorna i Blackstad, Hjorted, Edsbruk och Loftahammar blir kvar.

– När vi har diskuterat inom majoriteten så har vi varit överens; dessa rör vi inte! Det är flera faktorer som har spelat in där, bland annat avstånd för barnen samt ökade kostnader för skolskjutsarna. Det utredningsarbete som kontoret har gjort om landsbygdsskolorna ska absolut inte ses som förgäves. Det finns fortfarande en problematik med bland annat små klasser, och deras arbete ska ses som en stor kunskapsbank.

Kommer landsbygdsskolorna tillföras mer resurser eller drivas vidare med nuvarande kostym?

– Det är en bra fråga, men jag kan inte svara på den nu. Troligen kommer man nog få fortsätta med åldersblandade klasser.

Hur strukturen för skolor och förskolor ser ut för Västerviks stad är inget man kan ge besked om ännu, men det lovas komma innan årsskiftet, enligt Andreas Billtorp. Man lämnade heller inga besked om förskolorna på landsbygden.

Det formella beslutet om budgeten tas av kommunfullmäktige i slutet av november.

Fakta

Så fördelas de 23 miljonerna:


Socialnämnden: 4 mkr

Fyra fältare. Målet är att tillsammans med de två befintliga jobba mer förebyggande, samt  vara ute mer på kvällar och helger.

En behandlare på vuxenenheten som planeras vara med och jobba förebyggande med unga som är på väg att testa droger.

Barn- och utbildningsnämnden: 16 mkr

Förskola: 3 mkr

Grundskola (F-9): 11,5 mkr

Centrala barn- och elevhälsan: 1,5 mkr (öppna förskolan 0,3 mkr, mobila team 0,7 mkr, resursgruppen 0,5 mkr)

SN och BUN – gemensam satsning:

Av de 20 mkr som tillförs inom BUN och SN ska också en tjänst om 20 procent skapas för att samordna ”Styrgruppen Barn och Unga”.

Kommunstyrelsen: 3 mkr

Höjt föreningsbidrag: 2 mkr (återställning av tidigare sparförslag)

Indexering: 1 mkr

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt