Annons:

Tjust är mer redo den här gången: ”Som natt och dag”

Joakim Krüger tror att Tjust, med flera starka nyförvärv, är redo att etablera sig i division ett. Foto: Simon Henriksson

Tjust är mer redo den här gången: ”Som natt och dag”

Tjust IF FF gjorde ett strålande 2023. Nu är klubben tillbaka i division ett med ett till stora delar helt nytt lag.
– Förra gången var vi verkligen inte redo på vad som väntade oss. Jämför jag det laget med laget vi har nu är det som natt och dag, säger tränaren Joakim Krüger.

Annons:

Upp 2021. Ner 2022. Upp 2023. Tjust IF FF:s damlag har åkt jojo mellan division två och division ett de senaste åren. Nu ska det vara slut med det. Klubben har satsat rejält för att kunna etablera sig först och främst i division ett.

Förra gången laget var uppe på den här nivån var man mer eller mindre chanslöst i en stenhård serie där många lag trillade ur. Facit blev 14 poäng på 22 spelade matcher. Nu vet man vad som krävs för att kunna leverera på den nivån och har agerat därefter under silly season och försäsongen.

– Det går inte att jämföra truppen vi hade då med den vi har nu. Då var vi tio spelare på träningarna och elva på match ibland. Nu är vi 20 stycken som tränar i stort sett hela tiden. Det är 100 procent bättre. Vi har också fått helt rätt förutsättningar från klubben med bland annat en sportchef, säger Joakim Krüger.

Spelat in nytt försvarsspel

Försäsongen har störts av en del skador och sjukdomar.

– Det har varit lite hattigt, men det har ändå varit ganska många spelare på plats hela tiden. Vi är ganska nöjda. Egentligen har vi bara gjort en dålig match och det var mot Svärtinge förra helgen. 

Förutom att flera duktiga spelare har kommit in i laget har Tjust också fått in en ny assisterande tränare i form av Åsa Kongstad. Hon har fått ansvar inte minst över att sätta ett mer ramstarkt försvarsspel.

– Vi har försökt att spela in ett nytt försvarsspel och det tycker jag har slagit väl ut. Åsa har kommit in på ett bra sätt och tagit hand om hur vi ska lägga upp träningen runt de bitarna. 

Vad har ni ändrat?

– Vi kommer att ligga ganska lågt till att börja med, känna på det och styra motståndarna dit vi vill ha dem. Vi gjorde mycket mål förra året, men vi släppte också in ganska mycket mål. Då vann vi oftast matcherna ändå, men vi har känt att försvarsspelet har varit prio till att börja med. Sen har vi matchvinnartyper i laget med flera duktiga kontringsspelare.

Vilka spelare ska bära laget?

– Filippa Karlberg (gjorde 34 mål förra året, reds. anm.) ska verkligen vara en av dem som bär laget. Vårt nyförvärv Ella Lokrantz har rutin från division ett och blir också viktig. Av det jag sett tycker jag att hon ska bli en bärande spelare. Fannie (Stenström), Alma (Salomonsson) och Ebba (Torgner) blir också viktiga med sin rutin från division ett-spel med Kenty förra året.

Vet vad som gäller”

När det gäller målsättning handlar mycket förstås om att stanna kvar i division ett för att på sikt kunna etablera sig på allvar.

– Det är svårt att prata om en målsättning när jag inte vet så mycket om motståndet. Men det är klart att det är nytt kontrakt som gäller i första hand. Jag hoppas att det ska kunna vara klart ganska tidigt så man slipper ha det hängande över sig i de sista omgångarna.

Vad talar för att ni ska kunna etablera er på den här nivån?

– Dels att vi har fått in ett stort antal nyförvärv och att sex eller sju av dem kan gå rakt in i startelvan. Det är klasspelare som vi har fått in och de vet vad som gäller på den här nivån. Vi har också kvar en hel del spelare från senast vi spelade i division ett och de har också bättre koll på vad som krävs den här gången. Som nykomling gäller det att lägga ned 110 procent i försvarsspelet och springa tills det blöder i munnen.

Ledande spelare har slutat

En sak som kan oroa är att Tjust har tappat några av ledarna i truppen.

– Vi har tappat lite viktig rutin, eller snarare några viktiga ledare. Bland annat Alicia Strand. Hon tränar lite med oss ibland, men just nu får hon inte ihop livet med fotboll och det finns i det här läget ingen tanke på att hon ska spela. Det är synd då hon är en bra fotbollsspelare och duktig ledare, säger Joakim Krüger.

Hur är känslan inför premiären om en vecka?

– Det känns spännande att snart få veta lite mer var vi står. Vi möter ju en annan nykomling i premiären (Gideonsberg, reds. anm.) och det finns både en form av spänning och nervositet i det. Samtidigt har vi mött ganska bra motstånd i träningsmatcherna så jag tycker att vi ska vara redo.

Fakta

Tjust IF FF (division 1)

Nyförvärv: Lexie Bergström (Västerviks Damfotboll), Vilma Winqvist (do), Alma Salomonsson (BK Kenty), Fannie Stenström (do), Ebba Torgner (do), Ella Lokrantz (Karlbergs BK), Lea Åhman (Mariebo IK), Inez Werner (Svärtinge SK) och Alina Gustafsson (Lindö FF).

Förluster: Alicia Strand (tränar bara sporadiskt), My Aldas (slutat), Stephanie Näyhä (slutat), Ebba Kymmer (ska ha barn, kommer eventuellt tillbaka efter sommaruppehållet). Malin Engström är skadad och väntar på operationstid.

Lagen i division ett mellersta: Boo FF, Tyresö FF, Värmdö IF, Älvsjö AIK FF, Smedby AIS, Degerfors IF, IF Elfsborg, P18 IK, Gideonsbergs IF, Husqvarna FF, IFK Värnamo, Tjust IF FF, FC Djursholm, Segeltorps Idrottsförening.

Seriefavoriter: ”Det lär vara Husqvarna, Värnamo och Elfsborg. Jag tror att Husqvarna är det bästa laget”, säger Joakim Krüger.

Seriepremiär: Gideonsbergs IF, borta, lördag 6 april.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt