DRÖMKVÄLL FÖR VIK – HAR AVGÖRANDET I EGNA HÄNDER

Västerviks IK slog Tingsryd med 2–1 och tog steget upp på slutspelsplats. Foto: Ossian Mathiasson

Västerviks IK:s dröm om spel i slutspelsserien lever i allra högsta grad. Samtidigt som VIK slog Tingsryd med 2–1 plockade serieledaren AIK tre poäng (4–1) mot Södertälje.
Inför slutomgången är VIK uppe på slutspelsplats igen och har avgörandet i egna händer.

Att det var en viktig match i Nelson Garden Arena på onsdagskvällen rådde det inga som helst tvivel om då Tingsryd slåss för att undvika nästjumboplatsen som betyder negativt kval och Västervik för att ta åttondeplatsen och spela slutspelsserien efter grundseriens slut.

För VIK:s vidkommande var tre poäng av största vikt för att hålla drömmen vid liv och komma ifatt Södertälje, som låg tre poäng före VIK inför kvällens omgång i näst sista omgången.

Tidig 2–0-ledning

VIK fick drömstart på matchen i Smålands djupaste skogar och skaffade sig en 2–0-ledning efter nio minuters spel.

Det var annars Tingsryd som öppnade bäst och hade några ett par lägen till ett ledningsmål.

I stället kom Västerviks ledningsmål efter 5.30 när Emil Alba vann tillbaka pucken längs sargen i offensiv zon, trampade runt och serverade Tim Wahlgren, som smög upp på bortre stolpen, med en tjusig passning. Wahlgren var i sin tur säkerheten själv när läget dök upp och satte 1–0 med ett backhandavslut.

Straffmål av Öhman

Några minuter senare kom skridskostarke Alexander Lindqvist-Hansen fri med Tex Williamsson sedan han brutit Tingsrydsbackarnas passningar mellan sig i offensiv zon och blev störd i skottögonblicket.

Domaren dömde straff som förvaltades på bästa sätt med ett backhandavslut av Victor Öhman, vilket var hans 16:e mål för säsongen.

Efter det andra målet blev det knäpptyst i Nelson Garden Arena och Västervik hade faktiskt känning på 3–0 men Darren Nowicks skott från nära håll gick bakom målvakten, parallellt med mållinjen och utanför.

I stället kom Tingsryds psykologiskt viktiga reduceringsmål i slutskedet av lagets numerära överläge när VIK-backen Edwin Johansson satt på botbänken.

Det var hemmalagets biljett in i matchen och i den andra perioden hade Tingsryd ett klart spel- och chansövertag utan att få hål på VIK:s succémålvakt Emil Kruse.

Måljublet fastnade flera gånger i strupen på publiken som fick se sitt lag komma till bra chanser mot ett VIK som saknade fart och skärpa i många moment.

Har avgörandet i egna händer

Det var samma situation i tredje perioden där Västervik sattes under hårt tryck och räddades av Emil Kruses fina målvaktsspel. Tingsryd lyckades inte överlista Kruse mer än en gång i matchen och VIK vann med 2–1. Parallellt med VIK-matchen slog AIK SSK med 4–1 efter två sena mål i öppen kasse, vilket innebär att VIK tog klivet upp på slutspelsplats.

Inför fredagens slutomgång har Västervik avgörandet i egna händer och spelar i slutspelsserien så länge de tar tre poäng hemma mot Vita Hästen. Jagande Södertälje möter BIK Karlskoga på bortais i sista omgången.

Som så många gånger tidigare under säsongen var Emil Kruse VIK:s bäste spelare.

Fakta

Tingsryd–Västervik 1–2 (1–2, 0–0, 0–0)

Första perioden: 0–1 (5.30) Tim Wahlgren (Emil Alba, Victor Wänghult), 0–2 (9.10) Victor Öhman på straff, 1–2 (14.44) Ludvig Elvenes (Max Novak) i spel fem mot fyra

Skott: 26–19 (6–10, 14–6, 6–3)

Utvisningar, TAIF: 1x2 min, VIK: 3x2 min

Publik: 1 592 åskådare